90.000 foto’s kunnen terug naar hun eigenaars dankzij het ‘Save the Memory’-project van Ricoh

Vrijdag 13 maart 2015 — Tokio - Ricoh deelt mee dat het met succes bijna 90.000 foto’s heeft teruggegeven aan hun eigenaars dankzij het ‘Save the Memory Project’, een project dat deel uitmaakt van de ondersteunende activiteiten voor de wederopbouw na de aardbeving en de tsunami die het oosten van Japan in maart 2011 troffen. Het doel van dit project is om de tijdens deze verschrikkelijke gebeurtenis verloren gegane en beschadigde foto's terug te geven aan hun eigenaars.

 

De aardbeving 311

In maart 2011 wordt Japan getroffen door een krachtige aardbeving, gevolgd door een tsunami. De gevolgen voor de gemeenschappen in de noordoostelijke kustgebieden van het land zijn verwoestend. De regio Tohoku krijgt af te rekenen met grote verliezen, meer dan 16.000 mensen verdwijnen en vele duizenden worden dakloos. Voor de overlevenden is het verlies van alle persoonlijke bezittingen, memorabilia zoals foto’s inbegrepen, natuurlijk een van de hardste slagen na een dergelijke natuurramp die ze het hoofd moeten bieden.

Het project ‘Save the Memory’

Vijf maanden na de tsunami, in augustus 2011, komt Ricoh Company Ltd met het project ‘Save the Memory’, als steun aan de wederopbouwinspanningen in de regio. Het project begint in Onawaga en is gebaseerd op het gebruik van onze innovatieve technologie om ‘herinnerings’-foto’s en -albums, verzameld op de plaats van het epicentrum van de aardbeving en de tsunami, aan hun eigenaars terug te geven.

Na inzameling en reiniging van de foto’s, die door vrijwilligers bij elkaar zijn gebracht op de verschillende plaatsen van de tragedie, komt de fase dat ze worden gedigitaliseerd en in de cloud opgeslagen, met behulp van de multifunctionaliteit van Ricoh. Het zoeken doen de burgers zelf die door het drama zijn getroffen op computers in lokale fotografische centra van de overheid. Als iemand een van zijn foto’s terugvindt, worden het origineel en alle bijbehorende gegevens geretourneerd. In totaal zijn meer dan 400.000 afbeeldingen gedigitaliseerd. In vier jaar zijn bijna 90.000 daarvan aan hun eigenaars terugbezorgd via een van de vijf operationele centra.

De drijvende kracht achter dit project was de vastberadenheid van mensen die getroffen waren door de aardbeving en de tsunami om waardevolle spullen, zoals onvervangbare foto’s, aan hun eigenaars terug te bezorgen. Door deze activiteiten heeft Ricoh de kans gekregen om een aanzienlijke expertise te ontwikkelen in het gebruik van zijn middelen, zijn organisatorische capaciteit, zijn technologie en zijn gebouwen, in de hoop om een verschil te maken, in samenwerking met de lokale overheid. Door dit concept zullen de procedure voor de teruggave van de foto’s en de aantekeningen van de mensen die betrokken zijn geweest bij het project op een website voor het publiek beschikbaar worden gemaakt.

Ook buiten het project ‘Save the Memory’ blijft Ricoh de wederopbouw in de door de ramp getroffen gebieden steunen. Deze activiteiten omvatten steun aan programma’s in lagere scholen, hulp bij de wederopbouw van de visserijsector in Minamisanriku, het organiseren van evenementen om producten uit de regio Tohoku te promoten, deelname aan het project ‘IPPO IPPO NIPPON’ van de Japanse Vereniging van Kaderleden, en donaties via ‘Freewill’, de sociale-serviceclub van Ricoh. We blijven nadenken over manieren om bijstand te verlenen aan de getroffen regio's via het initiatief ‘Freewill”, zoals spoort met onze inzet voor de duurzaamheid van onze toekomst...

 

| Over Ricoh |

Ricoh is een wereldwijd opererend technologiebedrijf, gespecialiseerd in breed inzetbare oplossingen voor kantooromgevingen, zoals documentmanagement systemen, production printing en IT-diensten. Het hoofdkantoor van de Ricoh Group is gevestigd in Tokio en is actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het financiële jaar dat afliep op 31 maart 2014 realiseerde de Ricoh Group wereldwijd een verkoopomzet van 2.195 miljard yen (ongeveer 21.3 miljard USD). 

De omzet van het bedrijf is in hoofdzaak afkomstig van producten, oplossingen en diensten die de interactie tussen mensen en informatie verbeteren. Ricoh produceert verder ook bekroonde digitale camera’s en gespecialiseerde industriële producten. Het staat bekend voor de kwaliteit van zijn technologie, het uitzonderlijke niveau van zijn klantenservice en zijn initiatieven voor duurzaam ondernemen.

Onder de vlag van de nieuwe baseline, imagine. change. helpt Ricoh bedrijven de manier waarop ze werken te veranderen en de collectieve verbeelding van de medewerkers te benutten.

Voor meer informatie, ga naar www.ricoh.be/pers