Bestuurders van onderwijsinstellingen staan onder druk, bureaucratie en de behoefte aan een gemeenschappelijke aanpak houden snelle veranderingen tegen

Vilvoorde, 25 maart 2014 – Europese onderwijsinstellingen vinden dat ze zich nu sneller moeten aanpassen aan veranderingen dan de afgelopen drie jaar. Bijna alle respondenten (98%) zeggen onder druk te staan omdat ze wijzigingen snel moeten doorvoeren. Maar ze zijn wel enthousiast over de rol die technologie gaat spelen in de toekomst van onderwijs. Respondenten zien augmented reality als één van de technologieën waarmee ze de prestaties van hun organisatie en de ervaring van de studenten kunnen verbeteren. Dit is een groot aantal vergeleken met andere sectoren; slechts 5% van de respondenten denkt er ook zo over. De bevindingen zijn bekendgemaakt na een nieuw onderzoek met de naam "The Challenge of Speed", uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en gesponsord door Ricoh.

De belangrijkste gebieden die voor de toekomst snel moeten wijzigen zijn volgens de respondenten geconcentreerd rond backoffice activiteiten. De twee belangrijkste struikelblokken bij het bereiken van meer flexibiliteit zijn de realisatie van een gemeenschappelijke aanpak van werknemers, bedrijfseenheden en functies (44%) en het tegengaan van bureaucratische beslissingsprocessen (35%).

Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg: “Er bestaat enthousiasme in de onderwijssector over de toekomst van studeren. Het initiatief Opening Up van de Europese Commissie is gericht op open onderwijsbronnen, hieronder vallen bijvoorbeeld ook Massive Open Online Courses (MOOC's). Daarnaast verbetert technologie de ervaring van de student. Er bestaat echter ook de onderliggende druk om meer te bieden, vaak met minder middelen, terwijl scholen tegelijkertijd een aantrekkelijke onderwijsplek moeten blijven. Het onderzoek toont aan dat met meerdere niveaus aan bureaucratie, verschillende lagen beheerders en uiteenlopende visies, instellingen blijven functioneren zonder echte wijzigingen in de werkwijze aan te brengen. Tenzij deze problemen direct aangepakt worden, kunnen deze zaken in de toekomst van invloed zijn op de kerndoelstellingen van onderwijsinstellingen.”

Bestuurders zien in dat er meer behoefte is aan verandering in de kernfuncties van het backoffice, die vaak documentintensief zijn met veel verschillende processen. Toen ze gevraagd werden de gebieden te noemen waar veranderingen het meest cruciaal zijn, werden het verbeteren van de kernprocessen (44%), het werven van nieuwe medewerkers (42%) en het invoeren van nieuwe technologieën (40%) het meest genoemd. Daarnaast noemden ze deze gebieden ook als de gebieden waarin ze de komende drie jaar de meeste veranderingen verwachten. Dit geeft aan dat de respondenten vinden dat de juiste processen, mensen en technologieën essentieel zijn voor snellere verandering.

Het onderzoek toont ook aan dat meer dan twee derde van de respondenten (71%) gemiddelde tot extreme werkonderbrekingen ervaren heeft, veroorzaakt door technologische veranderingen de afgelopen drie jaar. Ze hebben iets meer vertrouwen in de toekomst, waarbij 56% de komende drie jaar hetzelfde niveau aan werkonderbrekingen voorziet. De reden voor een dergelijk optimisme kan worden toegeschreven aan het vertrouwen om deze obstakels te overwinnen met het backoffice. Steeds meer onderwijsinstellingen nemen bovendien grotere risico's in de overgang naar digitaal werken. Daarnaast helpt ook de digitale agenda van de EU, die lidstaten vraagt e-learning gangbaar te maken, hen de uitdagingen te overwinnen.

Gryson voegt daaraan toe: "Bestuurders zien in dat snelheid en efficiëntie belangrijk zijn. Hoewel de technologie nieuwe mogelijkheden biedt, moeten ze zich meer richten op de kernprocessen en veranderen in een echte digitale en verbonden instelling, waar onderwijsmaterialen en belangrijke administratieve informatie in het juiste formaat op de juiste tijd beschikbaar zijn. En een snelle invoering van verandering is een belangrijk element om succesvolle onderwijsprogramma's voor de 21ste eeuw te realiseren. Het goede nieuws is dat onderwijsinstellingen er niet alleen voor staan. Zowel overheidsinitiatieven als innovaties in de particuliere sector ondersteunen bestuurders van onderwijsinstellingen in hun strijd."

Voor meer informatie over de snelheid van veranderingen waarvoor de onderwijssector staat, gaat u naar http://thoughtleadership.ricoh-europe.com/befr/challenge-of-speed/ om het volledige artikel en de infographic te downloaden en de video te bekijken.

 

| Over Ricoh |

Ricoh is een wereldwijd technologiebedrijf, gespecialiseerd in kantoortoestellen, production printing oplossingen, document managementsystemen en IT-diensten. De Ricoh Groep, met hoofdzetel in Tokio, is actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het financiële jaar dat eindigde in maart 2013 boekte Ricoh een wereldwijde omzet van 1.924 miljard yen (ongeveer 20 miljard USD).

De omzet van het bedrijf is in hoofdzaak afkomstig van producten, oplossingen en diensten die de interactie tussen mensen en informatie verbeteren. Ricoh produceert verder ook bekroonde digitale camera’s en gespecialiseerde industriële producten. Het staat bekend voor de kwaliteit van zijn technologie, het uitzonderlijke niveau van zijn klantenservice en zijn initiatieven voor duurzaam ondernemen.

Onder de vlag van de nieuwe baseline, imagine. change. helpt Ricoh bedrijven de manier waarop ze werken te veranderen en de collectieve verbeelding van de medewerkers te benutten.

Voor meer informatie, ga naar www.ricoh.be/pers

 

| Over het onderzoek |

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 461 senior leidinggevenden die werkzaam zijn in Europa in vele verschillende industrieën. Ze zijn werkzaam bij bedrijven van verschillende groottes. Van de senior deelnemers was 49% C-niveau of hoger en nog eens 23% SVP, VP of directeur. Daarnaast heeft de EIU diepgaande gesprekken gevoerd met kennisleiders en bekende experts, evenals uitgebreid bureauonderzoek uitgevoerd.

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel