De 10 buitensporige voorspellingen van Saxo Bank voor 2014

Woensdag 18 december 2013 — Brussel, 18 december 2013 - Saxo Bank, de specialist in online trading en beleggingen, maakte vandaag zijn jaarlijkse “Buitensporige Voorspellingen” bekend voor het komende jaar. Alhoewel de kans klein is dat deze extreme prognoses daadwerkelijk uitkomen, zijn ze strategisch afgeleid door de analisten van Saxo Bank op basis van een reeks onwaarschijnlijke – doch geloofwaardige – gebeurtenissen in de politiek en de markt.

De voorspellingen voor volgend jaar gaan van de invoering van een vermogensbelasting in de EU en de kwijtschelding door de Bank of Japan van alle staatsschulden, tot een zware kater voor de ‘Fat Five’ van de technologiesector en een scherp dalende prijs voor ruwe olie (Brent) nu de markt met olie overspoeld raakt. Een andere buitensporige stelling is dat de deflatie plots onheilspellend opduikt in de VS, na een nieuw politiek moeras in het Amerikaanse Congres in januari, terwijl Duitsland onttroond wordt als de best presterende economie in de Eurozone en in een recessie belandt. 

De voorspellingen voor Brazilië, Indië, Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije zijn ook niet mals, mocht de afzwakking van de QE in de VS leiden tot hogere marginale kosten voor kapitaal door stijgende interestvoeten. Hierdoor komen landen met een budgettekort in de problemen en devalueert hun munt. Ondertussen zou Europa opnieuw voor een politieke en economische opschudding komen te staan wanneer groeperingen die tegen de EU gekant zijn een meerderheid halen in het Europese Parlement. 


Commentaar van Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank 

"Onze voorspellingen zijn niet pessimistisch bedoeld, maar gaan over belangrijke gebeurtenissen die zouden kunnen leiden tot veranderingen die hopelijk beterschap brengen. De geschiedenis leert ons immers dat alle veranderingen, goed of slecht, er kwamen na crisismomenten, toen de oude manier van doen simpelweg niet meer werkte. Zoals de dingen er nu voorstaan, blijven de wereldwijde rijkdom en de inkomsten ongelijk verdeeld wat aantoont dat dit onhoudbare, scheefgetrokken evenwicht zou kunnen leiden tot veranderingen. 2014 zou het jaar moeten zijn waarin een mandaat voor verandering niet enkel noodzakelijk is, maar ook effectief doorgevoerd wordt. 

We benadrukken dat deze buitensporige voorspellingen niet de officiële opinie is van Saxo Bank voor 2014, maar eerder een oefening om op grote risico’s te anticiperen met het oog op kapitaalbehoud. De bedoeling is dan ook om beleggers aan te zetten zich voor te bereiden op eventuele negatieve gebeurtenissen vooraleer ze starten met traden en investeren.” 

Voor extra informatie kunt u terecht op de “Outrageous Predictions” website: 
http://storage.saxobank.com/TradingFloor/TF_OutrageousPredictions_2014.pdf 


Om de buitensporige voorspellingen te volgen of er zelf te maken, kunt u zich in de discussie mengen op Twitter met de hashtag #SaxoOP. Vergeet ook niet Trading Floor en Saxo Bank te volgen via @tradingfloorcom en @SaxoBankBelgium.


Saxo Bank: Buitensporige Voorspellingen 2014

1.    Vermogensbelasting EU luidt terugkeer in van economie in Sovjetstijl
Als paniekreactie op de deflatie en het gebrek aan groei, zal de Europese Commissie een vermogensbelasting invoeren voor iedereen die meer dan 100.000 EUR of USD op een spaarrekening staan heeft. Deze nieuwe belasting wordt ingevoerd in naam van het wegwerken van de ongelijkheden en om genoeg geld in het laatje te brengen om een ‘crisisbuffer’ te creëren. Dit zal de laatste stap zijn in de creatie van een totalitaire Europese staat en ook het dieptepunt betekenen voor individuele eigendomsrechten. De voor de hand liggende transactie is het aankopen van tastbare goederen en het verkopen van met inflatie bedreigde immateriële activa.

2.    Anti-EU groeperingen krijgen de meerderheid in het parlement
Na de Europese parlementsverkiezingen in mei, wordt een pan-Europese anti-EU-groepering de grootste in het parlement. Het nieuwe Europese Parlement kiest een anti-EU voorzitter en de Europese staats- en regeringsleiders kunnen geen nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie kiezen, waardoor Europa terug in een politiek en economisch moeras terechtkomt. 

3.    ‘Fat Five’ van de technologiesector krijgen een zware kater in 2014
Hoewel de aandelen van de Amerikaanse IT-sector ongeveer 15% onder de huidige S&P 500 waardering verhandeld worden, wordt een klein aantal technologieaandelen uitgewisseld aan een prijs die maar liefst 700 procent boven de marktwaarde ligt. Deze ’fat five’ - Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media en Yelp – zijn een nieuwe zeepbel binnen een oude omdat beleggers teveel speculeren op moeilijke groeiscenario’s na de financiële crisis. 

4.    Wanhopige BoJ scheldt staatsschuld kwijt nadat USDJPY onder 80 duikt
In 2014 loopt het wereldwijd herstel op zijn laatste benen, wat het aantal risicovolle activa doet dalen en beleggers opnieuw aanzet om in de yen te investeren, waardoor het muntenpaar USDJPY onder 80 zakt. Uit wanhoop schrapt de Bank of Japan simpelweg alle staatsschuldgaranties, een eenvoudige maar nooit eerder uitgeteste boekhoudingstruc waarvan het resultaat een zenuwslopende reis zal worden door onbekend gebied met mogelijks desastreuze neveneffecten.

5.    Deflatie in de VS: binnenkort ook in uw stad
Hoewel de indicatoren aantonen dat de economie in de VS verstevigd is, blijft de huizenmarkt kwetsbaar en groeien de salarissen niet. Nu het Congres het tweede deel zal opvoeren van zijn “hoe verstoren we de VS-economie” show in januari, zullen de investeringen, de tewerkstelling en het consumentenvertrouwen hier opnieuw onder lijden. Dit zal volgend jaar geen positief maar een negatief effect hebben op de inflatie waardoor de deflatie opnieuw een topprioriteit wordt voor het FOMC. 

6.    Kwantitatieve versoepeling zet alles in op hypotheken
De kwantitatieve versoepeling in de VS deed de interestuitgaven dalen en de risicovolle activa spectaculair stijgen, wat een kunstmatig gevoel geeft dat de economie erop vooruit gaat. Grote uitdagingen blijven echter bestaan, in het bijzonder wat de immobiliënmarkt betreft, die nog steeds aan het infuus ligt. Het FOMC wil daarom in 2014 alles inzetten op hypotheken door de QE3 te veranderen in een programma waarin er voor 100% hypotheekobligaties worden opgekocht en - zonder nog van een afbouw te spreken - de omvang van het programma nog uit te breiden tot meer dan 100 miljard USD per maand. 

7.    Brent ruwe olie zakt tot USD 80/vat bij gebrek aan reactie van producenten
De wereldmarkt wordt overspoeld met olie dankzij de grotere productie uit onconventionele bronnen en een verhoogde productie in Saoedi-Arabië. Voor het eerst in jaren bouwen hedge funds een enorme short-positie op, wat de prijs voor een vat Brent ruwe olie doet zakken tot 80 USD. Eens de producenten hun volume onder controle krijgen, zal de olieprijs plots enorm stijgen waardoor de industrie tot de conclusie zal komen dat hoge olieprijzen onvermijdelijk zijn. 

8.    Duitsland in recessie
De duurzame en uitzonderlijke prestatie van Duitsland eindigt in 2014, in tegenstelling tot wat algemeen verwacht werd. Door jaren van overdadige spaarzaamheid in Duitsland keert ook de VS zijn rug naar de grootste economie van de eurozone en een samenwerkingsplan tussen andere belangrijke economieën om de positieve handelsbalans van het land te verminderen is meer dan waarschijnlijk. Tel hierbij de dalende energieprijzen in de VS, wat Duitse bedrijven aanzet om hun productie naar het westen te verhuizen; een aangetaste competitiviteit door loonstijgingen; mogelijke eisen van de nieuwe coalitiepartner SPD voor een beter welzijn van de lage en middenklassen in Duitsland; en een groeiende Chinese economie die zich meer toespitst op binnenlandse consumptie naar aanleiding van het recente Derde Plenum. 

9.    CAC 40 zakt met 40% door Franse malaise
Aandelenvermogens dalen scherp wanneer men tot het besef komt dat de enige motor van de markt de ‘grotere dwaas’-theorie is. Ondertussen vergroot de malaise in Frankrijk door een slecht beheer van de regering Hollande. Prijzen voor woningen, die nooit echt gecorrigeerd werden na de crisis, maken een spectaculaire duik, waardoor de consumptie en het vertrouwen klappen krijgen. Wanneer alsmaar meer beleggers het schip verlaten, daalt de CAC 40-index tegen het einde van het jaar met meer dan 40 procent ten opzichte van de recordhoogtes in 2013. 

10.    ‘Fragile Five’ dalen met 25% ten opzichte van USD
Het verwachte terugschroeven van de kwantitatieve versoepeling in de VS zal leiden tot hogere marginale kosten voor kapitaal door stijgende interestvoeten. Hierdoor worden landen met een groeiende schuldenberg blootgesteld aan een afkalvende honger naar risicovolle investeringen vanwege beleggers wereldwijd, waardoor ze op termijn hun munt moeten devalueren, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vijf landen komen hiervoor in aanmerking: Brazilië, Indië, Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije.

 

Over Saxo Bank Belgium (www.saxobank.be)

Opgericht in 1992 door Kim Fournais en Lars Seier Christensen, is Saxo Bank (www.saxobank.com) de specialist in online trading en beleggingen, die haar cliënten de mogelijkheid biedt om hun portefeuille van financiële activa te beheren via SaxoTrader, SaxoWebTrader en SaxoMobileTrader. Als Europese bank sinds 2001 is Saxo Bank vandaag uitgegroeid tot de tweede grootste bank in Denemarken op vlak van beurswaarde en is het wereldleider op gebied van Forex. Saxo Bank telt meer dan 120 White Label Clients, duizenden IB’s (introducing brokers) en honderdduizenden klanten in meer dan 180 landen. Saxo Bank realiseerde in 2011 een nettobankproduct van 475 miljoen € (83 miljoen € nettoresultaat) en voert voor gemiddeld 20 miljard dollar transacties uit per dag. Saxo Bank, waarvan de hoofdzetel zich in Kopenhagen bevindt, heeft vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië, Japan, China, Italië, Dubai, Tsjechië, Nederland, Rusland en België.

Sinds de start in oktober 2011 is Saxo Bank Belgium ingeschreven bij de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be). Ze stelt particulieren, banken en makelaars in staat om te beleggen in deviezen, FX-opties, Forward FX, CFD’s voor aandelen/indexen/grondstoffen en andere derivaten, via haar online beleggingsplatformen. De beleggingsplatformen zijn beschikbaar rechtstreeks via Saxo Bank of via een netwerk van internationale partners. Saxo Bank Belgium behoort voor 100% toe aan de Deense Saxo Bank.