De val van het goud in 2013: een van de 10 buitensporige voorspellingen van Saxo Bank die is uitgekomen

Saxo Bank, de specialist in online trading en beleggingen, maakt jaarlijks zijn ‘Tien buitensporige voorspellingen’ bekend. Het zijn geen voorspellingen in de eigenlijke zin van het woord, maar, gebaseerd op de black swan-theorie, gaat om feiten die weinig waarschijnlijk worden geacht, maar als ze zich voordoen een grote impact hebben op de financiële wereld.

Vandaag ongeveer een jaar geleden maakte Saxo Bank zijn 10 buitensporige voorspellingen voor 2013 bekend. Nu is dus het geschikte moment om terug te blikken op het voorbije jaar. We zien dan dat de voorspelling over het goud is uitgekomen. In december 2012, hing de goudkoers nog rond dan1.700 USD per ons hing, maar beleggers zagen deze koers daarna het hele jaar afnemen, en het absolute dieptepunt werd eind juni met een koers van 1.180 USD. De tekst toen luidde als volgt:

Een correctie voor het goud, naar 1.200 USD per ons

De sterkte van het economische herstel van de VS in 2013 verrast de markt, en in het bijzonder financiële investeerders die in goud beleggen. Dit feit, in combinatie met de mindere vraag naar goud in China en India, die beiden te kampen hebben met een zwakke groei en stijgende werkloosheid, liggen aan de basis van een grote liquidatie van goud. De goudprijs daalt zo tot 1.200 USD, vooraleer de centrale banken eventueel gaan profiteren van deze lagere prijzen.

Correctie goudprijs was een feit in juni 2013

Géraud Missonnier, directeur van Saxo Bank Belgium, geeft meer toelichting: “Een onze voorstellingen, gebaseerd op de op de black swan-theorie van Nassim Nicholas Taleb, is inderdaad uitgekomen. In juni 2013 noteerde het goud op zijn laagste koers in 2013, met name 1.180 USD. In de huidige economische context, getekend door een overschot van liquide middelen in de markt, hebben we gezien dat veilig belegd kapitaal werd verschoven naar zogenaamde risicovolle beleggingen zoals aandelen. Beleggers opteerden voor instrumenten met een hoog rendement en kozen voor goedkope aankopen. Die honger naar risico kwam de aandelenmarkten ten goede, maar ging ten koste van veilige havens zoals goud. Zo is de koers hiervan in de loop van 2013 gedaald, met meer dan 30%. De hoogste koers van 1.695 USD begin 2013 zakte terug tot 1.235 USD tegen medio december 2013.”

De buitensporige voorspellingen voor 2013 op een rij

  1. DAX daalt met 33 procent tot 5.000 punten
  2. Nationalisering van belangrijke Japanse elektronicabedrijven
  3. Sojabonen stijgen met 50 procent
  4. Een correctie voor het goud, naar 1.200 USD per ons
  5. Vat ruwe olie naar 50 USD
  6. USDJPY stijgt naar 60.00
  7. Loskoppeling Zwitserse frank/euro, het paar EUR/CHF naar 0,95
  8. Hong Kong lost de koppeling van de HKD met de USD en koppelt opnieuw met de RMB
  9. Spanje komt een stap dichter bij het failliet nu de interest stijgt tot 10 procent
  10. Rente over 30 jaar inde VS verdubbelt in 2013

De buitensporige voorspellingen voor 2014 op 17 december

Saxo Bank zal op dinsdag 17 december de 10 buitensporige voorspellingen voor 2014 voorstellen.

 

Over Saxo Bank Belgium (www.saxobank.be)

Opgericht in 1992 door Kim Fournais en Lars Seier Christensen, is Saxo Bank (www.saxobank.com) de specialist in online trading en beleggingen, die haar cliënten de mogelijkheid biedt om hun portefeuille van financiële activa te beheren via SaxoTrader, SaxoWebTrader en SaxoMobileTrader. Als Europese bank sinds 2001 is Saxo Bank vandaag uitgegroeid tot de tweede grootste bank in Denemarken op vlak van beurswaarde en is het wereldleider op gebied van Forex. Saxo Bank heeft meer dan 120 White Label Clients, duizenden IB’s (introducing brokers) en honderdduizenden klanten in meer dan 180 landen. Saxo Bank realiseerde in 2011 een nettobankproduct van 475 miljoen € (83 miljoen € nettoresultaat) en voert voor gemiddeld 20 miljard dollar transacties uit per dag. Saxo Bank, waarvan de hoofdzetel zich in Kopenhagen bevindt, heeft vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië, Japan, China, Italië, Dubai, Tsjechië, Nederland, Rusland en België.

Sinds de start in oktober 2011 is Saxo Bank Belgium ingeschreven bij de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be). Ze stelt particulieren, banken en makelaars in staart om te beleggen in deviezen, FX-opties, Forward FX, CFD’s voor aandelen/indexen/grondstoffen en andere derivaten, via haar online beleggingsplatformen. De beleggingsplatformen zijn beschikbaar rechtstreeks via Saxo Bank of via een netwerk van internationale partners. Saxo Bank Belgium behoort voor 100% toe aan de Deense Saxo Bank.

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel