De Voorzitter van Ricoh Belux en France gaat met pensioen

Maandag 1 juli 2013 —

 Na ruim 36 jaar actief te zijn geweest binnen de Ricoh-familie, gaat Michel De Bosschere genieten van een welverdiend pensioen
  
Vilvoorde, 1 juli 2013 – Ricoh kondigt vandaag aan dat na 36 jaar actief te zijn geweest binnen de Ricoh-familie, Michel De Bosschere, Voorzitter van zowel Ricoh France, Rex Rotary als Ricoh Belgium & Luxembourg en de enige Belg in de Raad van Bestuur van Ricoh Ltd in Japan, zijn carrière afsluit en met pensioen gaat. Onder zijn leiding is het bedrijf fors gegroeid, zowel in België, Luxemburg en meer recentelijk in Frankrijk. Hij kan terugblikken op een rijk gevulde loopbaan in dienst van de Ricoh Groep…

Een bewogen carrière bij topbedrijven

De Oostendenaar Michel De Bosschere (64 jaar) is al sinds 1971 actief in de wereld van printen en kopiëren. Na functies bij Xerox en Océ, wordt hij in 1977 Commercieel Directeur van Nashua en Algemeen Directeur in 1982. In 1990 wordt hij vervolgens benoemd tot Voorzitter en CEO van NRG/Nashua Benelux. Het is onder zijn leiding dat het merk Nashuatec, onderdeel van de Ricoh Groep, grote successen boekte in zowel België, Luxemburg als Nederland.

Enige Belg in Japan

In 2003 wordt Michel De Bosschere benoemd tot Vice-President en zetelt hij in de Raad van Bestuur van Ricoh Ltd. Japan. Hij was de enige Belg die een dergelijke positie wist in te vullen: een eer en een uitdaging die hij met succes wist aan te gaan! In 2007 wordt hij Voorzitter en CEO van Ricoh Belux. In 2009, wordt hij CEO van Ricoh France en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Ricoh Belgium en Luxembourg, maar ook de Voorzitter van de Raad van Bestuur van Ricoh France en lid van de Raad van Bestuur van Ricoh Nederland. Op 60-jarige leeftijd gaat Michel De Bosschere zo dus nog een nieuwe uitdaging aan en komt hij aan het hoofd van Ricoh France SAS én van Rex Rotary France. Hij treedt terug als CEO in Nederland maar treedt wel toe tot de Raad van Commissarissen van Ricoh Nederland B.V. Tot op vandaag, bleef Michel De Bosschere Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Franse, Belgische en Luxemburgse organisaties. Hij bleef ook zetelen inde board van Ricoh in Japan.

Zijn strategie: een management gebaseerd op 4T’s

Tijdens heel zijn carrière heeft Michel De Bosschere altijd “4T’s” als managementprincipe in het vaandel gedragen: Trust, Talent, Team et Touch. “De eerste T is de T van Trust”, aldus Michel De Bosschere. “Vertrouwen is de basis van leiderschap. Je hebt een absoluut vertrouwen nodig in de strategie, het management, de medewerkers... Zonder vertrouwen functioneert niets. De tweede T is de T van Talent. We hebben competenties nodig, we moeten professionalisme tonen. Daarnaast moeten we ook een Team creëren, de derde T. We moeten samenwerken, met wederzijds respect en met verdraagzaamheid. Ten slotte staat de vierde T voor de T van Touch. Het gaat om de passie, de unieke mentaliteit die we moeten hebben om successen te boeken en waarmee we ons van andere bedrijven onderscheiden. Die Touch kopiëren is onmogelijk… het is voor mij het handelsmerk van Ricoh. Dit 4T-principe geldt wat mij betreft niet alleen voor het management maar ook voor alle medewerkers.”

Respect voor zijn doelstellingen, respect van de klant

Michel De Bosschere heeft altijd zijn belangrijkste doelstelling verwezenlijkt: innoverende documentoplossingen bieden aan de klanten om zo de productiviteit en efficiëntie te verhogen en de kosten te optimaliseren. De klant bleef het middelpunt van zijn zorgen tijdens zijn volledige carrière.

De wereld evolueert elke dag en deze constante wijzigingen zijn een norm geworden waaraan we ons allen moeten aanpassen. De wereld en de economie zijn in volle verandering. Voor sommigen betekent dit een bron van moeilijkheden, van angst en terughoudendheid. Voor anderen vertaalt dit zich in een bron van innovatie, perspectieven, opportuniteiten en expansie. En dat is het geval voor de Ricoh Groep,” zegt Michel De Bosschere.

Een veelbelovende toekomst voor Ricoh dankzij zijn CEO en zijn werknemers

Sinds 4 jaar leidt Eric Gryson als CEO van Ricoh Belgium & Luxembourg het bedrijf en streeft hij dezelfde doelstellingen na als Michel De Bosschere. “Hij heeft bewezen dat hij over de nodige leiderschapscapaciteiten beschikt om het bedrijf verder te leiden en te laten groeien”, zegt Michel De Bosschere. Ricoh is ook in goede handen: die van de werknemers. “De werknemers hebben ervoor gezorgd dat Ricoh Belgium & Luxembourg dé n°1 is geworden. . Dit moeten we zo behouden, en dat kan alleen dankzij de medewerking en de inzet van eenieder in dit mooie bedrijf!”, eindigt Michel De Bosschere.