Financiële dienstverleners: snel inspelen op veranderingen zorgt voor kopzorgen

Vilvoorde, 31 januari 2014 – Slechts één op de tien executives in de financiële sector vindt dat de organisatie snel kan profiteren van nieuwe kansen of zich snel kan aanpassen aan onverwachte veranderingen in de toekomst. Dit in vergelijking met het gemiddelde van twee op de tien Europese leidinggevenden uit alle andere sectoren. De financiële sector heeft te maken met verschillende conflicterende eisen van consumenten, regelgevers en aandeelhouders, waardoor het aanpassen aan technologische veranderingen en de verandering van essentiële processen lastig worden. Deze inzichten zijn het resultaat van een nieuw onderzoek genaamd “The Challenge of Speed”, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en gesteund door Ricoh Europe. Deelnemers aan het onderzoek kwamen uit de detailhandel, corporate banking, investment banking en verzekeringsmaatschappijen.

Het snel ontwikkelen van nieuwe producten en diensten wordt als zeer belangrijk ervaren. Acht van de tien respondenten in de financiële sector noemden dit als één van de gebieden die het snelst moeten veranderen. Maar de belangrijkste zaken die door leidinggevenden in de financiële sector genoemd werden die de komende drie jaar snel moeten veranderen, zijn gebieden die zorgen voor de nodige onrust: dit zijn respectievelijk de invoering van nieuwe technologieën, het aantrekken en behouden van klanten en het verbeteren van de belangrijkste bedrijfsprocessen. Hoewel meer dan de helft (54 procent) stelt veel ideeën te hebben om toekomstige veranderingen aan te pakken, geven de respondenten toe dat ze de kans niet zien om hun ideeën goed uit te voeren. Dit percentage is hoger dan in iedere andere industrie, waar het percentage 43 procent is.

De kloof tussen de wil om te veranderen en de daadwerkelijke verandering kan een consequentie zijn van de voorzichtigheid in de sector met betrekking tot het beheren van meerdere stakeholders en wet- en regelgeving. De grootste nadelen die ze noemden van te snelle procesveranderingen waren respectievelijk het verlies van klanten (38 procent), hogere kosten (36 procent) en het blootstellen van het bedrijf aan nieuwe, onbekende risico's (35 procent).

Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg: “2014, 2015 en 2016 bieden conflicterende uitdagingen voor financiële dienstverleners in de race om verandering. Maar door de belangrijkste gebieden aan te pakken, kunnen nadelen snel worden omgezet in voordelen. Zo kunnen ze beter reageren op de wensen van de klant, effectiever werken en de risico’s beperken.”

“De financiële sector is de industrie die het dichtst bij digitale transformatie staat. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat er uitgebreid gebruik wordt gemaakt van technologie om sneller te werken; meer dan in elke andere industrie. Maar financiële dienstverleners worden beperkt door systemen die niet op elkaar aangesloten zijn. Er bestaat een dringende behoefte binnen deze sector om technologieën te herzien en de belangrijkste informatie- en documentprocessen te vereenvoudigen."

Executives uit de financiële dienstverlening zijn het erover eens: de grootste struikelblokken om veranderingen sneller door te voeren en flexibeler te worden, zijn procesgerelateerd. Het eerste obstakel is een bureaucratisch beslissingsproces, gevolgd door onvoldoende toegang tot informatie en de behoefte om technologieplatformen effectief te koppelen. Vervolgens bestaan er nog extra struikelblokken voor optimalisatie van belangrijke bedrijfsprocessen. Slechte sturing van change management wordt vermeld als meest vervelend, gevolgd door het feit dat executives geen tijd voor change management hebben en tot slot verouderde technologieplatformen.

Eric Gryson zegt: “Het overwinnen van zoveel obstakels en je tegelijkertijd proberen te concentreren op klantenservice, het transformeren van interne processen en zorgen voor naleving van wet- en regelgeving is een enorme uitdaging. Het is geen wonder dat de financiële sector enigszins in paniek is. Ze kunnen dit gevoel verminderen door gebruik te maken van de juiste experts en door interne veranderingsprogramma's in te voeren. Zo voeren zij succesvol nieuwe werkmethoden in. Ze kunnen ook meer klantgerichte diensten invoeren om de relatie met de klant te verbeteren. Nadat deze belangrijke processen geoptimaliseerd zijn, kunnen ze meer tijd en middelen investeren in hun kernactiviteiten en hun organisatie beter voorbereiden op de toekomst."

Ga voor meer informatie over de veranderingen en uitdagingen waar Europese organisaties voor staan naar http://thoughtleadership.ricoh-europe.com/benl/challenge-of-speed/.

 

| Over Ricoh |

Ricoh is een wereldwijd technologiebedrijf, gespecialiseerd in kantoortoestellen, production printing oplossingen, document managementsystemen en IT-diensten. De Ricoh Groep, met hoofdzetel in Tokio, is actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het financiële jaar dat eindigde in maart 2013 boekte Ricoh een wereldwijde omzet van 1.924 miljard yen (ongeveer 20 miljard USD).

De omzet van het bedrijf is in hoofdzaak afkomstig van producten, oplossingen en diensten die de interactie tussen mensen en informatie verbeteren. Ricoh produceert verder ook bekroonde digitale camera’s en gespecialiseerde industriële producten. Het staat bekend voor de kwaliteit van zijn technologie, het uitzonderlijke niveau van zijn klantenservice en zijn initiatieven voor duurzaam ondernemen.

Onder de vlag van de nieuwe baseline, imagine. change. helpt Ricoh bedrijven de manier waarop ze werken te veranderen en de collectieve verbeelding van de medewerkers te benutten.

Voor meer informatie, ga naar www.ricoh.be/pers

 

| Over het onderzoek |

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 461 senior, in Europa gevestigde executives uit een brede reeks industrieën. Hun bedrijven zijn verschillend van grootte. De gemiddelde deelnemer is senior, met 49% C-niveau of hoger en nog eens 23% Senior Vice President’s, ’Vice President's of directeur. Daarnaast heeft de EIU diepgaande interviews gehouden met zakelijke leiders en experts en is een omvangrijk bureau-onderzoek gedaan.

Contacteer ons
Over Blue Chilli Communication

Blue Chilli is een Belgisch #communicatiebureau, gespecialiseerd in #RP, #content & #digital

Blue Chilli Communication
Beeldhouwersstraat, 56
1180 Brussel
België