Géraud Missonnier, directeur van Saxo Bank Belgium, stelt 3 aandelen voor die de aandacht verdienen in 2014

Brussel, 13 januari 2014 - 2013 was het jaar van de dynamische aandelen zoals die van de banken en verzekeringsmaatschappijen van de Bel 20 (KBC, Ageas). Het afgelopen jaar was er een enorme honger naar risico waardoor beleggers aanzienlijke bedragen investeerden in ondergewaardeerde, hoogrenderende aandelen.

Van de 5 aandelenvooruitzichten in 2013 van Saxo Bank Belgium, kwamen er 3 uit. De koers van de Belgische bank KBC heeft inderdaad ruim onze doelstelling van €32,84 behaald. De Belgische telecommunicatiegroep Telenet overschreed eveneens aanzienlijk onze target van €40 en ook de tweede grootste internetprovider van Frankrijk, Iliad, presteerde bovenmaats en doorbrak ons doel van €160. Toch losten de twee waarden Solvay en Hermès de verwachtingen niet in. Solvay stelde beleggers licht teleur met een hoogste notering aan € 120,90 in plaats van de door ons geraamde €125. Het beste resultaat van Hermès, de Franse fabrikant van de befaamde zijden sjaals, bedroeg €283, iets onder onze take profit aan €290.

Voor 2014 zien we drie te bevoorrechten aandelen: AB INBEV, AGEAS en KBC.

AB INBEV

Het aandeel van AB INBEV, dat momenteel met recordhoogtes rond de €76 flirt, zou de tendens die ingezet werd sinds 2008 kunnen voorzetten, maar tot welk niveau? Vier jaar geleden was het aandeel maar €10 waard tegenover €76 vandaag, wat een stijging is van 660%. Tegenwoordig is de Belgisch-Braziliaanse brouwersgroep marktleider wat productievolume betreft dankzij onder andere de fusie in 2008 met de Amerikaanse concurrent Anheuser-Bush. Sinds deze operatie werd de expansie nog verdergezet met onder meer de recente overname van de Modelo-groep, eigenaar van het befaamde Corona-bier. Momenteel zijn er ook onderhandelingen aan de gang voor de aankoop van de Aziatische groep Oriental Brewery. Dit alles heeft tot gevolg dat het marktaandeel en het productievolume in de komende jaren nog zal stijgen. Ook het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, waarvan AB INBEV hoofdsponsor is, kan de dominante positie van het bedrijf in zijn sector nog verder verstevigen. Dankzij dit evenement zouden de inkomsten in 2014 aanzienlijk moeten stijgen. Wat de prijszetting betreft, kondigde de groep ook onlangs een verhoging aan van 1,5 centiem per glas bier van 25cl. Met een beter resultaat dan verwacht tijdens het 3de trimester van 2013, een steeds aantrekkelijker wordend dividend en gezien het feit dat de lening voor de overname van 2008 bijna is afbetaald, voorzien we een target van €90 voor het aandeel in 2014, ofwel een stijging van 20%.

AGEAS

Na een groei van ongeveer 40% in 2013, zet de internationale verzekeringsgroep zijn ontwikkelingsstrategie begin 2014 verder met de aankoop van eigen aandelen en die van andere Europese verzekeringsmaatschappijen. In januari 2014 zou Ageas de activa portefeuille van de Italiaanse verzekeraar Unipol kunnen overkopen voor een bedrag van €1,7 miljard aan premies. Wat de resultaten van het bedrijf betreft, zou de nettowinst per aandeel meer dan €3,00 bedragen in 2014, wat een lichte stijging is ten opzichte van 2013 die geschat werd op €2,86. De PER in 2014 (Price Earning Ratio) ligt rond de 10.20, wat een daling is met 5% in vergelijking met vorig jaar. Het voorziene zakencijfer voor 2014 zou de 11 miljard euro kunnen overschrijden, een stijging van 3%. Deze cijfers stellen een stijgende tendens in het vooruitzicht tot een target die rond de €38,50 ligt, ofwel een stijging van 20% over het volledige jaar.

KBC

Niets lijkt de opmars van het KBC-aandeel te kunnen stoppen. Na een stijging van maar liefst 165% in 2012, bevestigde het aandeel deze tendens in 2013 met een nieuwe stijging van meer dan 62%. In de loop van 2013, zette de Belgische bank zijn koers verder door de overheidssteun terug te betalen die de groep ontvangen had in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Na de volledige terugbetaling van de federale steun eind 2012, betaalde KBC op 3 juli 2013 de lening van de Vlaamse regering terug voor een bedrag van €1,4 miljard met een extra premie van €0,58 miljard. Bovendien start de groep in 2014 met een nieuwe vroegtijdige terugbetaling van €0,5 miljard. In 2013 investeerde KBC ook verder in het kader van een nieuwe herbronningsstrategie waarbij er desinvesteringen kwamen in de KBC Banka in Servië en er aangekondigd werd dat er een overnemer werd gevonden in het dossier van de Antwerpse Diamantbank. Bovendien heeft de bank een Common equity van 12,5%, terwijl de Belgische reguleringsdiensten en de Nationale Bank het minimum voor KBC net terugbrachten tot 9,25%. Dankzij het succes van de basisactiviteiten in België en in Oost-Europa, waarop KBC zich voortaan concentreert, is de Belgische bank en verzekeraar momenteel één van de Belgische financiële instellingen met het meeste kapitaal en de beste cash flow. Na het belangrijke weerstandsniveau van €42 te hebben doorbroken begin 2014, ligt de weg open om €48 te bereiken. De doelstelling zou daarna zelfs kunnen afklokken op €55,63, wat overeenstemt met de 50% Fibonacci-lijn, een stijging van meer dan 25% ten opzichte van de huidige koers.

 

Over Saxo Bank Belgium

Opgericht in 1992 door Kim Fournais en Lars Seier Christensen, is Saxo Bank (www.saxobank.com) de specialist in online trading en beleggingen, die haar cliënten de mogelijkheid biedt om hun portefeuille van financiële activa te beheren via SaxoTrader, SaxoWebTrader en SaxoMobileTrader. Als Europese bank sinds 2001 is Saxo Bank vandaag uitgegroeid tot de tweede grootste bank in Denemarken op vlak van beurswaarde en is het wereldleider op gebied van Forex. Saxo Bank telt meer dan 120 White Label Clients, duizenden IB’s (introducing brokers) en honderdduizenden klanten in meer dan 180 landen. Saxo Bank realiseerde in 2011 een nettobankproduct van 475 miljoen € (83 miljoen € nettoresultaat) en voert voor gemiddeld 20 miljard dollar transacties uit per dag. Saxo Bank, waarvan de hoofdzetel zich in Kopenhagen bevindt, heeft vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië, Japan, China, Italië, Dubai, Tsjechië, Nederland, Rusland en België.

Sinds de start in oktober 2011 is Saxo Bank Belgium ingeschreven bij de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be). Ze stelt particulieren, banken en makelaars in staat om te beleggen in deviezen, FX-opties, Forward FX, CFD’s voor aandelen/indexen/grondstoffen en andere derivaten, via haar online beleggingsplatformen. De beleggingsplatformen zijn beschikbaar rechtstreeks via Saxo Bank of via een netwerk van internationale partners. Saxo Bank Belgium behoort voor 100% toe aan de Deense Saxo Bank.

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel