Het Ensemble Orchestral de Bruxelles viert zijn 20-jarig bestaan met 4 gala-avonden

Brussel, 25 augustus 2014 - Opgericht in 1994, viert l’Ensemble Orchestral de Bruxelles (EOB) zijn 20-jarig bestaan tijdens het komende seizoen 2014-2015… 20 jaar waarbij het orkest steeds jonge muzikanten en zangers een unieke ervaring gaf om samen met hen te spelen aan de start van hun prille carrière. Samengesteld uit doorgewinterde professionele muzikanten - de meeste uit de voormalige Orchestre Symphonique van de RTBF – is het EOB een uniek en professioneel Brussels ensemble. In het kader van deze verjaardag organiseert het Ensemble Orchestral de Bruxelles een viertal concerten

20 jaar, dat moet gevierd worden!

In 1991 ontbond de RTBF zijn Symphony Orchestra, waardoor een twintigtal muzikanten beslisten om samen een nieuwe formatie op te starten. Het Ensemble Orchestral de Bruxelles zag zo het levenslicht 3 jaar later in 1994. Voor Jacques Vanherenthals, artistiek directeur en oprichter, is het succes van het EOB makkelijk te verklaren: «Sinds haar oprichting zet het EOB zich in om jonge gediplomeerde muzikanten uit onze Belgische conservatoria – sinds meerdere jaren de Muziekkapel Koningin Elisabeth – de kans te geven om samen met het orkest op te treden. Een ander werkpunt is het maken en in ere houden van het werk van Belgische componisten. Sinds jaren is het EOB trouw gebleven aan zijn filosofie. We kunnen ook met trots zeggen dat meer dan 220 virtuozen ons vergezellen tijdens onze vele concerten en programma's, hoewel hedendaagse Belgische composities zelden wereldwijd worden erkend.”

Gevraagd door verschillende festivals en spektakels in België en Frankrijk, staat het Ensemble Orchestral de Bruxelles garant voor kwaliteit. Jacques Vanherenthals voegt hieraan toe: “Het is een bevestiging dat de kwaliteit van ons werk door de jaren heen dezelfde blijft en het is een aspect waar we vandaag nog steeds veel belang aan hechten. Het is de wens van het EOB om de band tussen componisten en uitvoerders, tussen de muzikanten zelf, tussen het publiek en de geschiedenis, te verbeteren en bevestigen. We hebben een belangrijke sociale rol en willen deze filosofie levendig houden door musici met dezelfde gedachtegang aan te werven. Deze kern wordt na verloop van tijd natuurlijk vernieuwd, door de komst van jongeren. Zij verzekeren de continuïteit van ons werk in onze programma’s, variërend van klassieke tot hedendaagse muziek.”

 

Noteer in uw agenda: een uitzonderlijke avond in Brussel!

Om zijn 20-jarig bestaan te vieren organiseert het Ensemble Orchestral de Bruxelles vier unieke concerten.

3 oktober 2014. Het EOB eert Beethoven in het Conservatorium van Brussel, Met dit concert brengt het EOB hulde aan de grote Belgische meesters die vele jonge muzikanten inspireerden de afgelopen 20 jaar. Tijdens deze avond kan u genieten van Eliane Reyes, Jean-Claude Vanden Eynden, Véronique Bogaerts en Sarah Dupriez. De koren van de Brusselse Choral Society zullen ook van de partij zijn.

24 en 26 oktober 2014. Het EOB brengt «Die Schöpfung», De Creatie, van Joseph Haydn, met als solistes: Hilde Coppé (sopraan), Vincent Lesage (tenor), Mattheuw Zadow (bas-bariton). Verschillende koren uit de Europese Unie zullen ook deelnemen. Dit werk is een knipoog naar de geschiedenis van het orkest, gezien dit één van de eerste voorstellingen was van het EOB tijdens haar oprichting. Ook deze voorstellingen vinden plaats in het Conservatorium van Brussel.

28 februari 2015. Als geniale afsluiter van de concerten voor het 20-jarig bestaan, nodigt het Ensemble Orchestral de Bruxelles meer dan 180 choristes en 65 muzikanten uit op de scène van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel voor een uitzonderlijke avond. Het EOB presenteert het eerste Concerto voor piano van Tchaïkovsky, gebracht door de getalenteerde Alexander Gürning, gevolgd door “La Messe de Requiem” van Giovanni Bottesini. Dit werk zal voor de eerste keer gespeeld worden in België. Tijdens deze avond zullen vier solistes van de Koningin Elisabeth Muziekkapel samenwerken met koren uit de Europese Unie en de Brusselse Choral Society.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

De concerten van 3, 24 en 26 oktober vinden plaats in het Conservatorium van Brussel. Het concert van 28 februari 2015 zal plaatsvinden in het Paleis voor Schone Kunsten. Tickets voor deze 4 voorstellingen kan u bekomen via Bozar: http://www.bozar.be

Indien u graag meer wil weten over deze concerten of eentje wil bijwonen, aarzel niet om ons te contacteren.

 

PERSCONTACT

Blue Chilli

Sophie Lambert

Tel.: +32 (0) 477 91 45 72

E-mail: sophie@bluechilli.be

 

Over l’Ensemble Orchestral de Bruxelles

Deze vzw zag het licht in 1994. Het ensemble beantwoordde aan een culturele nood in de regio Brussel-Hoofdstad en Wallonië. Dit jonge en dynamische orkest brengt professionele muzikanten met een ruime orkestervaring samen die, uit bezorgdheid om de kwaliteit van orkestmuziek te blijven behouden, de passie van hun beroep overbrengen op jonge muzikanten die pas afstuderen aan de Koninklijke conservatoria van België. Jacques Vanherenthals is de stichter, leider en artistiek directeur. Sinds zijn ontstaan heeft het Ensemble ongeveer 130 keer opgetreden, waarbij zo’n 190 virtuozen de kans kregen om als solist concerten te spelen. Opnames van deze optredens werden gemaakt door geluidsingenieur Yves Ghiot, en zo hebben ze meteen een visitekaartje op hun actief. Vandaag zijn er nog veel aanvragen in behandeling. Onder het peterschap van José Van Dam, die ook erevoorzitter is, is het Ensemble nu een ontmoetingsplek waar het veeleisende beroep van ‘orkestmuzikant’ en het in stand houden van de Europese orkesttraditie wordt voortgezet. Deze mix van generaties binnen het Ensemble stimuleert professionals om zichzelf altijd in vraag te stellen en is voor jonge muzikanten een dynamisch impuls om zich verder te blijven perfectioneren.

Voor meer informatie: http://www.ensembleorchestraldebruxelles.be/

Contacteer ons
Sophie Lambert Blue Chilli, Blue Chilli
Sophie Lambert Blue Chilli, Blue Chilli
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel