Japan Expo Belgium: Duik in de wereld van sumo dankzij striproman Yokozuna!

Maandag 21 oktober 2013 — Brussel, 21 oktober 2013 – Japan Expo Belgium, dat in 2012 meer dan 28.000 bezoekers aantrok, bereidt zich voor op zijn derde editie die van 1 tot 3 november zal plaatsvinden. Op deze derde editie zullen enkele prestigieuze gasten aanwezig zijn zoals Jérôme Hamon en Marc van Straceele, respectievelijk scenarist en tekenaar van de tweedelige striproman Yokozuna. Op verzoek van uitgeverij Kana, komen zij kennismaken met het Belgische publiek tijdens ontmoetingen en signeersessies. Dit is de uitgelezen kans om meer te weten te komen over de kunst van het sumoworstelen.

Het verhaal

Yokozuna gaat over Chad, George Ha’aheo Rowan, de eerste niet-Japanse Sumoworstelaar die erin slaagde om toe te treden tot de graad van Yokozuna, de hoogste graad in de hiërarchie van Sumo. De striproman vertelt over het leven van de jonge Hawaïaan die alles achterlaat, zijn eiland en zijn familie, om zich toe te leggen op deze typische Japanse vechtsport.    

Een moeilijk parcours waarbij hij de ‘handicap’ van zijn positie als vreemdeling moet overwinnen om de ultieme titel te veroveren en van hem een levende halfgod te maken in Japan.

 

Scenarist Jérôme Hamon - tekenaar Marc Van Straceele

Jérôme Hamon, de scenarist, en Marc Van Straceele, de tekenaar van Yokozuna, ontmoetten elkaar in 2008. Beiden zijn gefascineerd door de Japanse cultuur en zijn beïnvloed door beroemde Mangakunstenaars als Ôtomo, Sakagushi, Shirow,… Zij gebruiken verschillende artistieke disciplines, waaronder de kunst van de Sumotori. Ondanks het feit dat Sumo vele elementen uit de Japanse traditionele en moderne cultuur verenigt, is de sport nog vrij onbekend in het westen. Het thema is dan ook actueel en het waar gebeurde verhaal van Chad Rowan, buitenlander en toch Sumotori, is het onderwerp van hun striproman. Deel 1 verscheen in mei, deel 2 eind augustus. Beiden werden uitgegeven door Kana. 

 

Noot aan de redacties    

Jérôme Hamon en Marc Van Straceele zullen aanwezig zijn op Japan Expo Belgium van 1ste tot 3 november 2013. Als u hen wil ontmoeten, stuur dan een e-mail naar luc@bluechilli.be en wij zorgen voor een ontmoeting. 

 

Over Japan Expo Belgium

Tour & Taxis (Brussel) ontvangt sinds 2011 Japan Expo Belgium en verwelkomt daarbij enkele tienduizenden liefhebbers van de Japanse cultuur. Japan Expo Belgium biedt alle thema’s aan die hen een uitstekende reputatie bezorgd hebben: manga, animatie, vechtsport, speelgoed, video games, muziek, mode, film en natuurlijk ook de traditionele cultuur. Alles op één plek voor drie dagen waanzin. Naast het ontmoeten van gasten, het bekijken van exposities, defilés, conferenties of shows, is Japan Expo Belgium natuurlijk ook de ideale plek om je simpelweg te amuseren. Op het programma staan onder andere voorstellingen, karaoke, een quiz, wedstrijden, cosplay, demonstraties en initiaties van vechtsporten en nog veel meer. Talloze stands bieden een uitgebreid gamma van manga, DVD’s, kledij, accessoires en andere exclusieve goodies uit Japan aan. En wie honger heeft, kan genieten van de typisch Japanse keuken dankzij de aanwezige koks.