Lidl ontvangt als eerste supermarkt duurzame erkenning

Merelbeke – Als eerste warenhuisketen in België heeft Lidl het ISO 50.001-certificaat in ontvangst mogen nemen. Dat is een erkenning voor de energiebewuste manier waarop Lidl en haar personeel met energie omgaat. In aanloop tot die certificering kregen alle 4.321 winkelmedewerkers een speciale training. 

De certificering volgt na een reeks controles in winkels van Lidl België. “De auditoren gingen na of we wel consequent energiebewust te werk gaan ­– of er een complete en vaste groene strategie achter zit”, legt woordvoerder Pieterjan Rynwalt uit, “en dus controleerden ze of we op systematische en verankerde wijze een laag verbruik nastreven. Dat we het certificaat hebben mogen ontvangen, is een mooi bewijs van onze doorgedreven inspanningen.” Zo hebben alle 4.321 winkelmedewerkers van Lidl een opleiding genoten waarin een aantal belangrijke besparingstips in en rond de winkel wordt aangeleerd. “Dat zijn zeer eenvoudige en toepasselijke tips: denk daarbij onder meer aan het melden van defecte spoelknoppen in toiletten, dat bespaart tot 1.200 liter water per dag of dat de kartonperser gebruiken ook geld kost – en dus dat je hem zeker volledig moet vullen alvorens te gebruiken”, aldus nog Rynwalt.

De winkelketen meent het met haar inspanningen om de winkels zo zuinig mogelijk te laten werken. Rynwalt: “En dat begint bij het meten van alle verbruik. Zo bouwen we in al onze winkels al een half jaar systematisch monitoring in. Zo kunnen we van op afstand en in realtime meten wat het verbruik is van alle machines: van koelkastmeubel, verlichting per rayon, verwarming tot bakovens. Uitschieters – zoals een te hoge of lage temperatuur in de koeling – belanden als alert automatisch in de mailbox. Zo kunnen we snel kijken voor een oplossing.” Medewerkers komen ook zelf met voorstellen. “Zo gaan we dit jaar nog ijveriger om met regenwater en zullen we het ook gebruiken om onze toiletten door te spoelen. Dat was één van de ideeën van één van onze collega’s”, klinkt het nog.

Energiebewustzijn is een continue proces, benadrukt de winkelketen. Zo introduceert Lidl in 2015 een nieuw winkelconcept, inclusief nieuw type diepvriezer dat tot 30% energiezuiniger werkt. En zal de winkelketen haar renovatieplan verder zetten, waarbij nog uitsluitend led-verlichting wordt gebruikt (zowel buiten als binnen de winkels) én waarbij systematisch met een inkomsas wordt gewerkt, net om de opgewarmde binnenlucht niet te verliezen.

Voor de warenhuisketen gaat de duurzame handelswijze hand in hand met haar winkelwerking. Rynwalt: “Duurzaamheid zit ingebakken in onze discountstrategie. Wij letten zeer sterk op onze uitgaven ­– op de kleintjes, net om die lage prijzen aan de kassa te kunnen garanderen. En dat betekent kritisch kijken naar bijvoorbeeld energieverbruik of naar hoeveelheid verpakkingen.

 

| Over Lidl België |

Lidl België is een supermarktketen met bijna 300 filialen in België en Luxemburg. De ruim 5.300 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder de strategie 'Op weg naar morgen' aan een betere toekomst voor mens en natuur.

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel