Lidl opent allereerste CO2-neutrale vestiging in België

Brussel, 18 maart 2014 – In Elsene heeft warenhuisketen Lidl vandaag haar eerste volledige CO2-neutrale vestiging geopend. De vernieuwde winkel, gebouwd op de gronden van de laatste Belgische sigarettenfabriek, kreeg de naam ’ECO2logische Winkel’. De winkel in Elsene bevat veel geavanceerde technieken om zo energiezuinig mogelijk te werken. Federaal staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Servais Verherstraeten kwam de ’ECO2logische Winkel' plechtig openen.

Bijna 40% energiezuiniger

In al haar vestigingen levert Lidl inspanningen om de impact op het milieu te beperken. Maar bij de renovatie van de winkel in Elsene koos Lidl voor een de maximale inspanning en bouwde de smart discounter een winkel waar energiezuinigheid voorop stond. Het resultaat is een CO2-neutrale vestiging, zonder dat klanten daarbij aan comfort moeten inboeten.

Hoewel die nieuwe vestiging bijna 20% groter is dan voorheen, zorgen de extra dikke isolatie en drievoudige beglazing, in combinatie met energiebesparende technieken, ervoor dat het elektriciteitsverbruik maar liefst 27% lager ligt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor minimaal 15% van die elektriciteit, en daarnaast wordt alleen groene stroom gebruikt. Aardgas is volledig verdwenen. Verwarmen gebeurt nog uitsluitend via een geavanceerd systeem dat de restwarmte van alle koelgeneratoren recupereert om de vloerverwarming mee op temperatuur te krijgen. Uitgezonderd zeer strenge winteromstandigheden is die recuperatiewarmte voldoende om de hele winkel en magazijn te verwarmen. Al die inspanningen samen leiden ertoe dat de totale energiebehoefte van de nieuwe winkel 38% lager ligt dan bij de vorige winkel. Dat leidt tot een C02-besparing van maar liefst 58 ton, vergelijkbaar met de gemiddelde jaaruitstoot van 28 personenwagens.

Testcase op weg naar morgen

Voor Lidl past dit project perfect binnen haar groene strategie. “Wij werken al enkele jaren intensief aan een duurzaamheidsstrategie, genaamd ‘Op weg naar Morgen’. Eén van de pijlers hiervan is het klimaat“, legt woordvoerder Pieterjan Rynwalt uit, “ en met deze ECO2logische winkel zetten we op dat vlak een grote stap vooruit. Deze winkel is bedoeld als een testcase, en na evaluatie zullen we bekijken welke technieken we later in andere vestigingen gaan toepassen. Een mooi pluspunt is het verhoogde comfort voor onze klanten en ons personeel. De nieuwe aanpak maakt de winkelbeleving nog aangenamer, bijvoorbeeld door een betere temperatuurregeling en meer natuurlijk licht.”

Gratis zonnestroom tanken

De ECO2logische winkel in Elsene moedigt klanten ook aan om zelf milieubewuster te leven. Zo staan er op het parkeerterrein voor de winkel laadpalen, waarop twee elektrische wagens en vier elektrische fietsen kunnen worden aangesloten. Klanten die daarvan gebruik willen maken, betalen slechts éénmalig een vergoeding van 5 euro voor een laadpas en kunnen daarmee dan tot eind 2015 onbeperkt aantal keer hun fiets of wagen opladen terwijl ze winkelen bij Lidl. De stroom daarvoor is overigens afkomstig van de zonnepanelen op het dak van de winkel.

Energiezuinige technieken

 • Zonnepanelen op het dak: goed voor minimaal 15% van de elektriciteitsbehoefte
 • Geïntegreerde verwarming: de warmte die koelinstallaties afleveren, volstaat om de winkel te verwarmen bij normale weersomstandigheden via vloerverwarming
 • Balansventilatie met warmteterugwinning
 • Extradikke isolatie: tot 24 cm
 • Drievoudige beglazing
 • 100% led-verlichting, die permanent wordt aangepast via daglichtsturing
 • ‘Light Catchers’: lichttunnels zorgen voor meer natuurlijk licht in de winkel
 • Laadpalen voor elektrische fietsen en wagens
 • Regenwaterrecuperatie: opslag van 20.000 liter regenwater
 • Groendaken
 • Extra groenaanplanting op het parkeerterrein, met bloemen in de Lidl-kleuren en struiken die vlinders aantrekken

Kerncijfers

 • Elektriciteitsverbruik: -27%
 • Aardgasverbruik: -100%
 • Totale energieverbruik: -38%
 • Waterbesparing door recuperatie regenwater: -80%
 • Rechtstreekse CO2-uitstoot: -43%

Meteen Europese erkenning als ‘GreenBuilding’

De ECO2logische winkel van Lidl kan uiteraard uitstekende prestaties voorleggen op vlak van energiebeheer. De Europese Commissie, zelf gehuisvest op amper 600 meter van de winkel, heeft daarom aan dit project het ‘Greenbuilding’-certificaat toegekend. Deze erkenning bekroont niet-residentiële gebouwen die zich onderscheiden op het vlak van milieu- efficiëntie.

 

Praktisch

Lidl ECO2logische winkel

Graystraat 138-150

1050 Brussel

Vanaf 19 maart is de ECO2logische winkel van Lidl open voor het grote publiek.

De winkel is van maandag tot vrijdag geopend van 8u30 tot 20u00.

Op zaterdag van 8u30 tot 19u00.

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel