Overwinning van Merkel brengt de toekomst van Europa en de euro in een stroomversnelling

Door John J. Hardy, Head of FX Strategy bij Saxo Bank

Maandag 23 september 2013 — De Duitse verkiezingen draaiden goed uit voor Angela Merkel, maar laten zowel Europa als de euro in een extreem onzekere toestand achter. De aardverschuiving als gevolg van Merkel’s overwinning gaat gepaard met een grote ommekeer, want veel van de huidige sterkte van de partij komt van kiezers die de overstap maken van coalitiepartner FDP. Gevolg is dat de verkiezingen Merkel achterlaten in een situatie waarin ze een vreemde coalitie moet zien te vinden met ofwel de SPD ofwel de Groenen.

Een mogelijk scenario is dat een van de coalities “EU-vriendelijker” is omdat de linkse partijen zich genereuzer opstellen ten opzichte van het EU-project dan Merkel zelf. Maar zelf een “grote coalitie” met de SPD, zou dan waarschijnlijk allesbehalve “groots” zijn, brengt een groter risico mee omdat het leiderschap van Duitsland in Europa dan even zwak zou zijn als de overwinning van Merkel nu sterk is. Dat is deels het geval omdat iedere beslissing in Duitsland die de EU aangaat een nerveuze oefening zal zijn in het berekenen van de gevolgen daarvan voor de politiek in het thuisland binnen een oncomfortabele coalitie.

Vanaf nu zal Merkel waarschijnlijk wel proberen om haar benadering voort te zetten die tot nu toe relatief succesvol bleek, met name het toestaan van kleine toegevingen, zoals een kleine derde bail-out in Griekenland, om zo het risico te beperken dat een individuele crisis zou leiden tot een bredere besmetting. Wat we dus niet te zien zullen krijgen is een nieuwe globale visie voor Europa. Dé belangrijkste vraag voor Europa is de blijvende spanning die Europa zal verscheuren, als dat al niet is ingezet: wat met één enkele munt en één centrale bank, maar tegelijkertijd ook een unie van diverse nationale banken? 

De EU is een huis zonder fundamenten, en zo’n huizen blijven niet overeind. Een nieuwe regering met Merkel aan het hoofd zal Duitsland er niet toe aanzetten om die fundamenten te bouwen, maar zal er vooral toe leiden dat Duitsland verder werkmannen uitstuurt om de barsten te lijmen in de muren van een huis dat maar blijft destabiliseren.

De Euro steeg vorige week tot zijn hoogste niveau in een jaar in vergelijking met de US dollar, omdat de FED de wereld een shock bezorgde met de bekendmaking dat het de snelheid waartegen het obligaties aankoopt, niet gaat terugschroeven. Maar laat ons er eens van uitgaan dat het die aankopen wel zou inperken, zelfs dan zou de balans van de centrale bank nog altijd goed zijn voor een groei van 1.000 miljard in 2013 alleen. 

En dat terwijl in dezelfde periode de balans van de ECB met ongeveer 25% terugloopt. Vanaf nu gaat de euro enkel verzwakken als Merkel zich meer engageert voor de EU en een actievere rol voor de ECB zou toestaan, of als het verhaal van een mogelijke uiteenvallen van de EU weer de kop opsteekt.

Europa stond al onder stijgende spanning ten gevolge van een nieuwe Duitse regering. Een stijgende euro zal die spanning binnen de EU maar ook daarbuiten snel doen oplopen, en dat brengt ons meteen naar een volgend hoofdstuk in de geschiedenis van deze weinig wenselijke unie.

Het laatste wat Europa nu nodig heeft is een sterke munt.

 

Over Head of FX Strategy John J. Hardy

John Hardy, afkomstig uit Texas (VS), studeerde af met grote onderscheiding aan de Universiteit van Austin in Texas. Hij werkt al sinds 2002 voor Saxo Bank en dat in diverse functies binnen FX Strategy en Asset Management. Vandaag is hij vanuit het kantoor in Londen actief als Head of FX Strategy.

John tekent voor een dagelijkse FX column die steeds meer volgers kent en vaak wordt geciteerd. Zijn opinie belandt dagelijks zowel bij de klanten van Saxo Bank, de pers als bij traders. Hij is een veelgevraagde gast en commentator voor heel wat televisiezenders, zoals CNBC, CNBC Arabia en Bloomberg. 

Naast zijn columns en media-optredens schrijft John regelmatig ad hoc commentaar over de belangrijkste munten, het beleid van centrale banken, macro-economische trends en andere ontwikkelingen. John Hardy is beschikbaar om desgevraagd commentaar te geven op FX en de belangrijkste aandelenmarkten vanuit een macro-economisch standpunt.


Over Saxo Bank Belgium

Opgericht in 1992 door Kim Fournais en Lars Seier Christensen, is Saxo Bank (www.saxobank.com) de specialist in online trading en beleggingen, die haar cliënten de mogelijkheid biedt om hun portefeuille van financiële activa te beheren via SaxoTrader, SaxoWebTrader en SaxoMobileTrader. Als Europese bank sinds 2001 is Saxo Bank vandaag uitgegroeid tot de tweede grootste bank in Denemarken op vlak van beurswaarde en is het wereldleider op gebied van Forex. Saxo Bank telt meer dan 120 White Label Clients, duizenden IB’s (introducing brokers) en honderdduizenden klanten in meer dan 180 landen. Saxo Bank realiseerde in 2011 een nettobankproduct van 475 miljoen € (83 miljoen € nettoresultaat) en voert voor gemiddeld 20 miljard dollar transacties uit per dag. Saxo Bank, waarvan de hoofdzetel zich in Kopenhagen bevindt, heeft vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië, Japan, China, Italië, Dubai, Tsjechië, Nederland, Rusland en België.

Sinds de start in oktober 2011 is Saxo Bank Belgium ingeschreven bij de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be). Ze stelt particulieren, banken en makelaars in staat om te beleggen in deviezen, FX-opties, Forward FX, CFD’s voor aandelen/indexen/grondstoffen en andere derivaten, via haar online beleggingsplatformen. De beleggingsplatformen zijn beschikbaar rechtstreeks via Saxo Bank of via een netwerk van internationale partners. Saxo Bank Belgium behoort voor 100% toe aan de Deense Saxo Bank.