Paardenspektakel Cadre Noir de Saumur vandaag voorgesteld in Brussel

Dinsdag 10 september 2013 — Brussel, 10 september 2013 – Vandaag is tijdens een persconferentie in het Sheraton Brussels Hotel, het prestigieuze paardenspektakel Cadre Noir de Saumur, dat in november 2013 in Brussels Expo doorgaat, voorgesteld. De vermaarde Franse rijschool van Saumur komt voor twee voorstellingen aar België, op vrijdag 22 en zaterdag 23 november in Brussels Expo. Deze unieke mix van paarden en klassieke muziek, verzorgd door de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth en het Ensemble Orchestral de Bruxelles, zorgt voor een uitmuntend spektakel vol precisie en technisch meesterschap. Dit evenement is een organisatie van Verhulst Events & Partners.

Thierry Verhulst, Afgevaardigd Bestuurder Events & Partners

“De combinatie tussen enerzijds de prestigieuze Franse rijschool Cadre Noir de Saumur en anderzijds de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth en het Ensemble Orchestral de Bruxelles zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van paardensport, van muziek en van bijzondere spektakels. We verwachten veel van dit evenement dat er binnenkort aankomt.”

 

Jean-Michel Poisson, Verantwoordelijke coördinatie en communicatie Cadre Noir

"Het is altijd een lastige opdracht om met een dertigtal paarden en een veertigtal mensen de verplaatsing te maken. Ieder evenement van het Cadre Noir in Frankrijk of in het buitenland is steeds weer een uitdaging, maar voor ons telt eigenlijk maar een obsessie het comfort en het welzijn van de paarden. Maar op dat vlak zijn we helemaal niet ongerust, omdat het onthaal dat we in Brussel krijgen van Thierry Verhulst en zijn team altijd uitstekend is. We weten dat het Cadre Noir hier in goede handen is. De stalmeesters en hun paarden kunnen zich in alle sereniteit voorbereiden om zo de waarden van onze Franse paardentraditie te kunnen uitdragen.”

 

Kolonel Jean-Michel Faure, Hoofdstalmeester Cadre Noir

"Dat we in Brussel een voorstelling mogen geven van de Franse paardrijkunst, ondertussen werelderfgoed, maakt ons bijzonder trots. Het doen ons plezier dat we het paardrijden in het algemeen en onze beheersing in het bijzonder kunnen tonen in het gezelschap van het Ensemble Orchestral de Bruxelles en van de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Onze dank gaat daarom ook uit naar Verhulst Events & Partners op opnieuw een combinatie op te zetten tussen Cadre Noir en twee muzikale gezelschappen. Voor ons de gelegenheid om samen, voor het publiek in Brussel, een bijzonder moment vol met intense emoties te brengen.”

 

Jacques Vanherenthals, Artistiek directeur van het Ensemble Orchestral de Bruxelles

“In Brussel werkt het Ensemble Orchestral de Bruxelles dit jaar nu al voor de vierde keer samen met het Cadre Noir de Saumur. Ondertussen is er zowel een artistieke als emotionele band gegroeid tussen beide entiteiten. Het opbouwen van een muzikaal decor van een dergelijk spektakel doet denken aan de enscenering van een opera. Voor iedere scène moet een bepaalde sfeer worden gecreëerd of een ritme worden ingezet om het majestueuze, imposante of nog het kwetsbare van de dressuur, die zo gevarieerd is, in de verf te zetten. De rol van de muzikant is om een homogeen muzikaal universum te creëren, samengesteld uit een brede waaier aan werken, dat het paardenspektakel extra weerklank geeft en daarnaast de muzikale interesse wil aanwakkeren.”

 

Arie Van Lysebeth, Artistiek Directeur  van de Muziekkapel Konigin Elisabeth

“Voor de jonge talenten in residentie bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth is dit zowel een bijzondere ervaring als een regelrechte uitdaging. Dit betekent dat ze deel uitmaken van een paardenspektakel, en moeten leren omgaan met alle druk die daarmee gepaard gaat. Verder moeten ze werken met zeer precieze timings, wat vrij ongewoon is voor solisten. Samen optreden met zowel het Cadre Noir als het Ensemble Orchestral de Bruxelles is zowel een plezier als een kans waarvoor we zeer erkentelijk zijn.”

 

Noot aan de redacties:

De twee voorstellingen van Cadre Noir de Saumur vergezeld door de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth zullen plaatsvinden op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2013 in Brussels Expo (Paleis 7 – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel) om 20 uur (te bevestigen). Tickets zijn te koop via www.sherpa.be of per telefoon op het nummer 070/25.20.20. Voor de VIP-arrangementen : www.verhulst.be of 02/657.90.70.

Voor uw agenda: Een persbezoek is ook voorzien tijdens de generale repetitie van Cadre Noir de Saumur, en dat op woensdag 20 of donderdag 21 november 2013. De praktische regelingen zullen later nog meegedeeld worden.

 

Over Cadre Noir de Saumur

Opgericht in 1815, vlak na de Napoleontische oorlogen, was het Cadre Noir de Saumur in eerste instantie bedoeld als een school om cavaleristen en paarden op te leiden in de oorlogskunsten. Met de intrede van steeds meer mechanische instrumenten in oorlogen en de opkomst van de paardensport als tijdverdrijf, is de rol van de school door de jaren heen geëvolueerd. Frankrijk wilde al zijn kennis over paardrijkunst op één enkele plaats centraliseren en de keuze viel als snel op Saumur. Vandaag is deze site Cultureel Werelderfgoed en de ENE (Ecole Nationale d’Equitation) telt nu een corps van 40 stalmeesters-lesgevers, ieder met een eigen kennis en een culturele dimensie om door te geven. Deze stalmeesters beheersen perfect de dressuur van hun wedstrijdpaarden, en geven mee uitstraling aan de Franse rijschool via hun voorstellingen in het buitenland.

 

Over de Muziekkapel Koningin Elisabeth

De Muziekkapel Koningin Elisabeth werd opgericht in 1939 om jonge talenten te vormen. Sinds 1956 is het een volwaardig opleidingsinstituut en ontvangt het een 15-tal muzikanten in residentie, iedere begeleid door een lesgever van hun keuze. In 2004 werd het project grondig vernieuwd, waardoor het nu op de volgende twee pijlers berust. Enerzijds de opleiding op hoog niveau in 5 disciplines (zang, viool, piano, cello en kamermuziek) en anderzijds is er de culturele integratie. De Muziekkapel Koningin Elizabeth wil zich meten met de beste vormingscentra voor jong muzikaal talent. Daarvoor ontvangt ze jaarlijks een vijftigtal jonge talenten in residentie, en werkt ze samen met elitemuzikanten voor zijn corps van lesgevers. 

 

Over l’Ensemble Orchestral de Bruxelles

Deze vzw zag het licht in 1994. Het ensemble beantwoordde aan een culturele nood in de regio Brussel-Hoofdstad en Wallonië. Dit jonge en dynamische orkest brengt professionele muzikanten met een ruime orkestervaring samen die, uit bezorgdheid om de kwaliteit van orkestmuziek te blijven behouden, de passie van hun beroep overbrengen op jonge muzikanten die pas afstuderen aan de koninklijke conservatoria van België. Jacques Vanherenthals is de stichter, leider en artistiek directeur. Sinds zijn ontstaan heeft het Ensemble ongeveer 130 keer opgetreden, waarbij zo’n 190 virtuozen de kans kregen om als solist concerten te spelen. Opnames van deze optredens werden gemaakt door geluidsingenieur Yves Ghiot, en zo hebben ze meteen een visitekaartje op hun actief. Vandaag zijn er nog veel aanvragen in behandeling. Onder het peterschap van José Van Dam, die ook erevoorzitter is, is het Ensemble nu een ontmoetingsplek waar het veeleisende beroep van ‘orkestmuzikant’ en het in stand houden van de Europese orkesttraditie wordt voortgezet. Deze mix van generaties binnen het Ensemble stimuleert professionals om zichzelf altijd in vraag te stellen en is voor jonge muzikanten een dynamisch impuls om zich verder te blijven perfectioneren.

 

Over Verhulst Events & Partners

60 jaar lang al organiseert evenementenbureau Verhulst Events and Partners de meest uiteenlopende bedrijfsevenementen: van productlanceringen waar niemand kan naast kijken over luxueuze bedrijfsfeesten tot de organisatie van onvergetelijke bedrijfsincentives… en zo veel meer. Evenementenbureau Verhulst Events and Partners beschikt over een uitgebreide catalogus van kant-en-klare bedrijfsevenementen in de culturele, sportieve en talloze andere sectoren. Maar Verhulst Events and Partners organiseert evengoed evenementen die volledig op maat van uw bedrijf of product zijn gesneden.