16/12/14: Persconferentie Spiritek & Vitalsounds: Balans van het programma Interreg IV 2010/2014

Spiritek & Vitalsounds – Frans-Vlaamse partners over de grenzen heen op het gebied van preventie en risicobeperking in het uitgaansleven – nodigen u uit voor hun perspresentatie bij het einde van het programma Interreg IV op dinsdag 16 december in Rijsel.

Donderdag 11 december 2014 — Brussel - Op 16 december 2014 zijn in Rijsel op ADSSEAD de teams van Spiritek en Vitalsounds bij elkaar, de belangrijkste actoren in de regio op het gebied van de preventie van risico’s in het uitgaansleven. 

Georges JOSELON, Directeur van Spiritek, en Bart VANDE KERCKHOVE, Hoofd en Coördinator Vitalsounds, nodigen u graag uit op dinsdag 16 december 2014 om 11u* voor de persconferentie bij de afsluiting van het programma Interreg IV (*ontvangst vanaf 10.30u):

ADSSEAD

23 rue Malus

59000 LILLE

 

De Frans-Belgische grensstreek staat bekend om zijn grote aantal uitgaansgelegenheden, met name in de technosfeer, voornamelijk discotheken maar ook grote festivals (Dour, ILoveTechno…). Elk weekend steken duizenden jongeren (16-25 jaar) de grens over om te feesten in een elektronische muziektempel, een cultuur die nauw verbonden is met drugsgebruik en de risico’s die dat inhoudt (gehoorschade, soa’s, risico’s verbonden aan het gebruik van psychotrope middelen).

41,5 % van de zeventienjarigen heeft al geëxperimenteerd met cannabis, 3 % met cocaïne (bron Observatoire français des drogues et des toxicomanies – juni 2013). Het team heeft in vijf jaar meer dan 20.000 mensen gezien, georiënteerd en begeleid.

Dit afrondende evenement besluit vijf jaar grensoverschrijdend Frans-Vlaams partnerschap. Het programma Interreg IV – opgezet om de toegang tot dienstverlening en materiaal rondom gezondheid en maatschappelijke uitdagingen voor de bevolking in de grensstreek te optimaliseren – eindigt vandaag en maakt een balans op. De Franse en Vlaamse teams zullen ook een presentatie geven van de resultaten van hun enquête naar het gedrag van gebruikers in de regio Nord van Frankrijk en in België en van hun vooruitzichten voor het jaar 2015.

ACTIEPUNTEN VAN HET PROGRAMMA INTERREG IV

● Bewustmaking, coördinatie en onderlinge samenwerking van de organisatoren van festivalevenementen en van de stadsbesturen ter facilitering van acties voor de bescherming van de gezondheid.

● Massa-informatie via het bundelen en verspreiden van waarschuwingsberichten.

● Vergroting van de bescherming van de gezondheid van het uitgaanspubliek door tweemaal per maand bij uitgaansgelegenheden op te treden. Dit is het werk van een grensoverschrijdend team van professionals, versterkt met vrijwilligers en vertrouwenspeers.

● Medewerking aan onderzoek in het veld naar modes en tendensen in de gebruikte middelen en de risico’s in het uitgaansleven.

● Begeleiding en oriëntering van mensen in moeilijkheden door de implementering van nieuwe werkdynamieken met de partnervoorzieningen (gezondheidscentra, ziekenhuizen, psychiatrische sector).

 

Graag uw komst bevestigen bij onze persdienst:

Agence Blue Chilli - Tel. 02/880.82.07

Jessica Nielsen - 0471/75.31.55 of jessica@bluechilli.be

 

Vitalsounds is een preventie-, risicobeperkend- en peer support projectgericht op het uitgaansleven in West-Vlaanderen en regio Gent-Oudenaarde. Met een enthousiast team vrijwilligers (partypeers) staan we met een mobiele infostand op allerhande evenementen in de  elektronische muziekscene. Vitalsounds is een project van CAW Zuid-West-Vlaanderen. In het kader van het grensoverschrijdend Europees programma, Interreg IV, werken we samen met de Rijselse organisatie Spiritek. Samen met Spiritek staan we met onze infostand op evenementen waar zowel Vlaamse als Franse jongeren aanwezig zijn. De doelgroep die we beogen zijn in de eerste plaats jongeren die uitgaan en meer specifiek jongeren die drugs gebruiken of er aan denken te gebruiken in een recreationele setting.