Persuitnodiging: Energy Transition Congress

Persuitnodiging: Energy Transition Congress

Kom op 11.12.2023 naar Bel.Brussels voor de tweede editie van het Energy Transition Congress.

5 december 2023



De editie van 2022 was een inspiratiebron om het visionaire aspect van de energietransitie – met als leidraad de Green Deal en REPowerEU – in de praktijk te brengen met concrete acties.

Tijdens het Energy Transition Congress 2023 zullen we de impact van deze acties meten en aanbevelingen maken naar het Europesefederaleregionale en lokale beleid!

Deze tweede editie van het Energy Transition Congress richt zich op de 4 beslissingsniveaus.

Programma

Europees niveau

België: goede of slechte leerling van de Europese klas? ​

Europa heeft het tempo van zijn energietransitie de afgelopen jaren gestaag opgevoerd, de doelstellingen regelmatig verhoogd en het aantal regelgevende initiatieven opgedreven. Wat is de status in België? Hoe brengt het er vanaf? Welke lessen heeft het getrokken uit de successen van zijn buren? ​ En welke nieuwe maatregelen heeft Europa nog voor ons in petto?

Met Naomi Chevillard (Solarpower Europe), Jozefien van Becelaere (European Heat Pump Association), Sofie Dufour (Transport & Environment), Tomas Wyns (VUB), Marine Cornelis (Next Energy Consumer) en Jean-Marc Jossart (Europe).

Federaal niveau

Wanneer krijgt herniewubare energie absolute prioriteit?

Elke lidstaat van de Europese Unie wordt geconfronteerd met tal van opties: we debatteren over kernenergie, waterstof, biomassa, elektrische mobiliteit, interconnecties,…. Toch voorspellen alle technische en economische studies over de toekomst een samenleving die tegen 2050 grotendeels zal draaien op hernieuwbare energie. Waarom gaat het beleid dan niet duidelijker in die richting? Het is een echte uitdaging om een optimaal evenwicht te bewaren tussen hernieuwbare energiebronnen en tegelijkertijd de bevoorradingszekerheid te garanderen. Wat zijn de mogelijke opties om dit evenwicht te bereiken?

Met Leonardo Meeus (Florence School of Regulation), Danielle De Vogelaere (Sia Partners), Pieter Vingenhoets (Vito/Energyville), Frédéric Dunon (Elia Tramission Belgium) en Pascal Vermeulen (Climact).

Regionaal niveau

Energiegemeenschappen: van stoomtrein tot hogesnelheidstrein

Warmtenetten en energiegemeenschappen zijn voor de hand liggende oplossingen geworden voor de energietransitie, maar de ontwikkeling ervan op het terrein is verre van eenvoudig. Wat kan er gedaan worden om deze oplossingen te standaardiseren en op te schalen?

Met Daphné Benzennou (Sibelga), Jan Denayer (Extraqt), Kathleen Markey (d’Efika Engineering CV) en Pierre Baijot (Resolia).

Lokaal niveau

Steden en gemeenten in de frontlinie bij de energietransitie

Lokale overheden willen hun wijken herinrichten om ze veerkrachtiger en milieuvriendelijker te maken. En dat doen ze door hun energiebeleid te verduurzamen. Lokale overheden zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers en installateurs die op zoek zijn naar zekerheid en vergunningen. Dit is een blik op enkele lokale succesverhalen en de hefbomen waaraan nog moet worden getrokken.

Met Ighor Van de Vyver (Ville de Malines), Julien Lechat (Ville de Charleroi), Annick Lempereur (Icedd), Frédéric Praillet (Energie Commune) en Leen Peeters (Th!nkE).

Praktisch

  • Maandag 11 december 2023
  • 8:30 u - 17:30 u
  • Bel.Brussels - Havenlaan, 86C - 1000 Brussel
  • Techlink leden betalen €95 in plaats van €145
  • Alle toespraken worden simultaan vertaald in de andere landstaal.

Wil je deelnemen aan het Energy Transition Congress 2023? Bevestig je aanwezigheid dan aan:

Sofie Lapière
​​PR Manager - Techlink
​​​
M. +32 486 49 88 09
​​​E. [email protected]


Techlink is de Belgische beroepsfederatie van fabrikanten, verdelers, installateurs en bedrijven actief op het vlak van technisch onderhoud en energiebeheer binnen het ecosysteem van multifunctionele installaties: van elektrotechniek, verlichting, beveiliging en laadinfrastructuur voor elektrische wagens, over huishoudtoestellen, verwarming, ventilatie, koeling, sanitaire installaties, energiebeheer en natuurlijk hernieuwbare energiesystemen en energieopslag.

Techlink vertegenwoordigt de belangen van meer dan 3.150 leden en vertaalt Europees, nationaal en lokaal beleid naar praktische richtlijnen voor alle spelers in het ecosysteem.

Als federatie is Techlink een van de leidende stemmen in het maatschappelijk debat over de energietransitie in België: van fossiele energiebronnen naar hybride en hernieuwbare toepassingen, energiebeheer, energieopslag en betaalbaar comfort. www.techlink.be


Over Edora

Edora is de Franstalige federatie van bedrijven die producten en diensten ontwikkelen gericht op de energietransitie. Wij verenigen economische spelers die actief zijn in de sector van hernieuwbare energie (zoals windenergie, fotovoltaïsche energie, waterkracht, biomassa, biogas, enz.) en in duurzaam energiebeheer en slimme netten. www.edora.org.


Over ODE Vlaanderen

ODE (Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen) is de sectororganisatie voor hernieuwbare energie in Vlaanderen, die werkt aan een 100% hernieuwbaar energiesysteem. ODE verenigt meer dan 350 bedrijven, kenniscentra, universiteiten en organisaties die zich inzetten voor kennisuitwisseling, visievorming en belangenbehartiging. ODE is de belangrijkste stakeholder in hernieuwbare energie voor de betrokken overheden. ODE Vlaanderen is ook de stem van de hernieuwbare energiesector in Vlaanderen. www.ode.be.

 

 

Over Blue Chilli Communication

Blue Chilli is een Belgisch #communicatiebureau, gespecialiseerd in #RP, #content & #digital

Blue Chilli Communication
Beeldhouwersstraat, 56
1180 Brussel
België