Preventie en risicobeperking in het uitgaansleven - Spiritek en Vitalsounds presenteren de balans van hun programma

Op 16 december in Rijsel presenteerden Spiritek & Vitalsounds – Frans-Vlaamse partners over de grenzen heen op het gebied van preventie en risicobeperking in het uitgaansleven – de balans bij het einde van het programma Interreg IV (2010-2014).

 

Wist je dat op de gemiddelde leeftijd van 22 jaar, 90% van de jongeren reeds heeft geëxperimenteerd met tabak, 80% met cannabis en 65% met MDMA? 14% van deze jongeren heeft reeds nieuwe synthetische producten gebruikt die nog niet echt beschikbaar zijn op de markt.

Tussen 2010 en 2014 heeft het Frans-Vlaamse team meer dan 20 000 jongeren bewust gemaakt en een team van 70 personen gemobiliseerd op 128 interventies in het uitgaansmilieu (waaronder het Dour festival dat 6 dagen duurde). Het programma Interreg IV – opgezet om de toegang tot dienstverlening en materiaal rondom gezondheid en maatschappelijke uitdagingen voor de bevolking in de grensstreek te optimaliseren – eindigt vandaag en maakt een balans op. De Franse en Vlaamse teams gaven ook een presentatie van de resultaten van hun enquête naar het gedrag van gebruikers in de regio Nord van Frankrijk en in België en van hun vooruitzichten voor het jaar 2015.

Gelieve de resultaten van het Interreg IV programma in bijlage terug te vinden: vooruitzichtingen, kerncijfers, balans, historiek, etc.

 

Vitalsounds is een preventie-, risicobeperkend- en peer support projectgericht op het uitgaansleven in West-Vlaanderen en regio Gent-Oudenaarde. Met een enthousiast team vrijwilligers (partypeers) staan we met een mobiele infostand op allerhande evenementen in de  elektronische muziekscene. Vitalsounds is een project van CAW Zuid-West-Vlaanderen. In het kader van het grensoverschrijdend Europees programma, Interreg IV, werken we samen met de Rijselse organisatie Spiritek. Samen met Spiritek staan we met onze infostand op evenementen waar zowel Vlaamse als Franse jongeren aanwezig zijn. De doelgroep die we beogen zijn in de eerste plaats jongeren die uitgaan en meer specifiek jongeren die drugs gebruiken of er aan denken te gebruiken in een recreationele setting.

Contacteer ons
Jessica Nielsen PR Account Executive, Blue Chilli
Jessica Nielsen PR Account Executive, Blue Chilli
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel