Ricoh Belgium steunde in 2014 zo’n twintig ecologische en maatschappelijke projecten

Vilvorde – Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is echt een kernwaarde bij Ricoh Belgium. Een echt MVO-beleid, dat de medewerkers ertoe uitnodigt de handen uit de mouwen te steken, wordt trouwens al geruime tijd geïmplementeerd. Zo werkt het bedrijf ieder jaar mee aan projecten die of met het milieu te maken hebben, of van humanitaire aard zijn. Een klein overzicht van enkele projecten uit het afgelopen jaar:

 

Februari:Dikketruiendag’: op die dag werd de verwarming zo laag mogelijk gezet bij Ricoh Belgium en nodigden we elke medewerker ertoe uit een dikke trui te dragen.

Maart: Medewerkers van Ricoh Belgium namen deel aan de ‘Paddenoverzetactie’ van Natuurpunt, ter bescherming van de lokale fauna

Maart: Op 1 maart, ‘Complimentendag’, nodigden we iedere medewerker ertoe uit zijn collega’s te complimenteren.

April: Ricoh Belgium zette zich in voor de strijd tegen kanker en leukemie door fondsen in te zamelen voor Télévie via de bekende verkoop van snoep, pennen, …

Mei: Ricoh is al vele jaren partner van de European Special Olympics, een groot sportevenement dat ieder jaar wordt georganiseerd. Die organisatie, die sportbeoefening aanmoedigt bij mensen met een verstandelijke beperking, krijgt materieel van Ricoh ter beschikking in haar kantoren. Ook dit jaar stelde Ricoh graag 20 printers, een technieker en het benodigde papier  ter beschikking  en zorgde ervoor dat catalogi, programmablaadjes en dergelijke werden gedrukt.

Mei: Ricoh Belgium nam deel aan Fairtrade@work, het verantwoorde ontbijt. Fairtrade-producten zoals sinaasappel- of pompelmoessap, chocola, koekjes en rijstwafels (gekocht bij Oxfam) werden aangeboden aan alle medewerkers in de Ricoh-gebouwen. Verder kochten we croissants en vers fruit  (met biolabel) bij ‘La Ferme nos Pilifs’ om een echt ontbijt te kunnen serveren. De koffie en de thee uit onze automaten waren ook Fairtrade. Ricoh heeft zo bijgedragen aan het creëren van betere levensvoorwaarden voor de boeren in het Zuiden.

Mei: 18 medewerkers van Ricoh Belgium liepen op zondag 18 mei de 20 km van Brussel, ten voordele van het Rode Kruis.

Mei: Personeelsleden van Ricoh namen actief deel aan de herstelling en de opfrissing van het Millenniumpark in Vilvoorde. Er werden  bijenkorven geïnstalleerd omgeven door bloemen, een bijenhotel, een vlindertuin en nestkastjes.

Mei: Ricoh drukte de posters voor de Internationale Dag van de Verdwenen Kinderen, georganiseerd door Child Focus op 25 mei. Voorts rustte Ricoh gratis de ChildMobile uit – het voertuig dat bij verdwijningen wordt ingezet. De wagen werd voorzien van een printer en een scanner waarmee snel affiches en strooiblaadjes geprint kunnen worden net zoals in de kantoren van Child Focus zelf.

Juni: Sinds 2006 is 5 juni (United Nations World Environment Day) traditioneel de ‘Ricoh Eco Action Day’: de dag waarop alle Ricoh-ondernemingen over de hele wereld allerlei acties houden rondom het thema “milieu”. Net zoals in de vorige jaren heeft Ricoh Belgium besloten niet gewoon één dag aan het milieu te wijden, maar meteen een hele maand, de ‘Ricoh Global Eco Action Month’. Heel de maand juni lang zijn er verschillende activiteiten met betrekking tot het milieu en duurzaamheid in het gebouw in Vilvoorde. Dit jaar was het thema ‘Sharing eco-mind together.

Juni: Close the Gap, een vzw met als doel de digitale kloof in de wereld te dichten, hield op donderdag 19 juni een wielerwedstrijd om fondsen in te zamelen. Uiteraard kon Ricoh op dit evenement niet ontbreken.

Juli: Ricoh Belgium drukte de affiches voor de ‘Big Jump’, georganiseerd door Natuurpunt. Om de zomer in te luiden en de aandacht te vestigen op het belang van schoon water, springen deelnemers in het water. Maken onze medewerkers ook in 2015 hun borst nat voor de goede zaak?

Augustus: Ricoh Belgium drukte de affiches voor de  ‘Nacht van de Vleermuis, georganiseerd door Natuurpunt. Ricoh heeft ook interne berichten doorgestuurd om deze actie te promoten en het personeel ertoe aan te moedigen eraan deel te nemen.

September: Ricoh nam deel aan ‘Children’s Hope Challenge’, een nationale wedstrijd met liefdadig doel ten voordele van het kankeronderzoek bij kinderen.

September: Personeelsleden van Ricoh Belgium hielden een verkoop van azalea’s ten voordele van Kom op tegen Kanker, waarmee fondsen worden ingezameld voor het kankeronderzoek maar ook voor de psychosociale ondersteuning van kankerpatiënten.

December: In samenwerking met Natuurpunt presenteerde Ricoh de Tree of Life: voor elke geboorte in het bedrijf verbindt Ricoh zich ertoe vijf bomen te planten. In 2014 zijn er 24 baby’s geboren, en dus 120 bomen geplant, op zondag 7 december in Kampenhout en Lier.

December: Ricoh Belgium speelt ieder jaar Sinterklaas voor de kinderen die op een pediatrie-afdeling verblijven. Dit jaar waren het de jonge patiëntjes van het AZ Sint-Jan in Brugge en van het Iris-Zuid-ziekenhuis (Etterbeek-Elsene) die speelgoed ontvingen.

December: Om jonge moeders in nood bij te staan, ontwierpen en verkochten medewerkers van Ricoh Belgium kaarten ten voordele van Moeders voor Moeders.

 

SVO is een leidmotief bij Ricoh

“We hebben altijd aandacht gehad voor onze impact op de wereld,” onderstreept Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxembourg. “En wel in die mate dat onze sociale verantwoordelijkheid als onderneming een kernwaarde voor ons is en tot het hart van onze activiteiten behoort. We willen niet alleen goede burgers zijn, ons doel is uit te munten, waarbij we de verwachtingen van alle partijen in de gemeenschap waarin we actief zijn willen begrijpen en eraan willen beantwoorden. Daarom verbinden we ons ertoe de hoogste burgerschapsnormen wereldwijd te respecteren, zowel intern als extern, met onze partners en leveranciers over de hele wereld.”

Opdat het bedrijf evolueert als gerespecteerde organisatie, wil Ricoh zich toeleggen op het MVO-concept in een mondiaal perspectief en bij elke bedrijfsactiviteit. Daarom heeft Ricoh zijn MVO-charter (CSR Charter) opgesteld, dat de volgende vier punten omvat:

  1. Integriteit in iedere van onze bedrijfsactiviteiten: wij houden de hand aan de hoogste ethische normen bij al onze bedrijfsactiviteiten.
  2. Harmonie met het milieu: wij willen de impact van onze commerciële activiteiten, maar ook die van onze producten en diensten op het milieu beperken.
  3. Respect voor mensen: Ricoh Belgium heeft al de onderscheiding ‘Beste werkgever’ gekregen en hecht groot belang aan de tevredenheid van zijn klanten, zijn eigen medewerkers en stakeholders.
  4. Harmonie met de samenleving: wij willen bijdragen aan de verbetering van het leven van de mensen om ons heen door middel van de producten en de diensten die we aanbieden, maar ook via onze acties ten voordelen van solidariteitsprojecten.

Alle door Ricoh gesteunde initiatieven moeten aan dit charter voldoen.

Zoals ieder jaar zal Ricoh ook in 2015 zijn MVO-strategie verder ontwikkelen en de initiatieven van zijn partners blijven steunen.

 

| Over Ricoh |

Ricoh is een wereldwijd opererend technologiebedrijf, gespecialiseerd in kantoorimagingapparatuur, production printing, documentmanagementsystemen en IT-diensten. Met hoofdzetel in Tokio is de Ricoh Group actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het boekjaar dat werd afgesloten op 31 maart 2014 maakte de Ricoh Group wereldwijd een omzet van 2.195 miljard yen (ongeveer 21,3 miljard USD).

Het leeuwendeel van de inkomsten van het bedrijf komt uit producten, oplossingen en diensten die de interactie tussen mensen en informatie verbeteren. Ricoh produceert verder ook bekroonde digitale camera’s en gespecialiseerde industriële producten. Het staat bekend om de kwaliteit van zijn technologie, het uitzonderlijke niveau van zijn klantenservice en zijn initiatieven voor duurzaam ondernemen.

Zoals de bedrijfsbaseline, imagine. change, al zegt, helpt Ricoh bedrijven hun manier van werken te veranderen en de collectieve verbeelding van hun medewerkers te benutten.

Meer informatie vindt u op www.ricoh.be/pers

 

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel