Save the date: ENERGIES+, het salon voor energiebesparing, duurzaam bouwen en milieuvriendelijke mobiliteit, van 15 tot 17 november 2013 in Marche-en-Famenne

Woensdag 26 juni 2013 — Brussel, 26 juni 2013 – Passiefbouw blijft in opmars, en  ‘nearly zero energy’ is op komst. De populariteit van milieuvriendelijke mobiliteit is zit inde lift. Elk jaar voelen steeds meer particulieren zich aangetrokken om energie te besparen, duurzaam te bouwen en oplossingen voor een milieuvriendelijke mobiliteit te kiezen. Daarom wordt voor het zevende jaar op rij het salon Energies+ georganiseerd, dat deze keer van 15 tot 17 november plaats zal vinden in de expohal Wex in Marche-en-Famenne.

Professionelen, overheidsdiensten en particulieren kunnen alle informatie vinden over producten en diensten en dat op één centrale plek, op amper een uur afstand van Brussel en de grootste Waalse steden. Net zoals bij de eerdere edities heeft ENERGIES+ een waaier aan innoverende oplossingen uitgekozen die zorgen voor een efficiënter energieverbruik.

Ruim 180 exposanten

Meer dan 180 zorgvuldig uitgekozen exposanten die erkend zijn op het vlak van energiebesparing, duurzaam bouwen of milieuvriendelijke mobiliteit, zullen op een oppervlakte van 12.000 m² de bezoekers ontvangen en informeren. Energiebesparing, duurzaam bouwen, certificaten voor de verkoop en verhuur van woningen, nieuwe procedures voor een energieaudit, ecopacks, milieuvriendelijke mobiliteit… Allemaal thema’s die ENERGIES+ na aan het hart liggen en die zowel bij de exposanten als de sprekers aan bod zullen komen via een brede waaier aan presentaties die tijdens de drie dagen van het salon georganiseerd zullen worden (het programma volgt).

Een 7de editie in het teken van duurzaam bouwen

Bij deze 7de editie van het salon ENERGIES+ is duurzaam bouwen nog steeds het centrale thema. De laatste jaren worden de vereisten betreffende energieprestaties van gebouwen immers steeds strenger. Hoewel de impact van de eerste maatregelen nu al voelbaar is in de praktijk, wordt de regelgeving nog strikter. De doelstellingen inzake passiefbouw, die in functie van de regio voorzien zijn voor 2015 of 2020, zijn maar een stap naar het volgende doel: energiepositief bouwen. Dus ook voor professionals is theoretische en praktische kennis essentieel wanneer ze in contact komen met klanten die steeds meer gedetailleerde informatie wensen over energiebesparing en duurzame ontwikkeling.

Meer dan 25.000 bezoekers

Meer dan 25.000 personen brengen elk jaar een bezoek aan het salon ENERGIES+, waaronder 38% professionals en 62% particulieren. De motivaties om het salon te bezoeken zijn uiteenlopend. Zo zijn er mensen met bouw- of renovatieplannen, bouwbedrijven, architecten, ingenieurs, eigenaars en beheerders van privé- en openbare gebouwen, projectontwikkelaars, volksvertegenwoordigers en ambtenaren… Als grootste Belgische salon voor energiebesparing, duurzaam bouwen en milieuvriendelijke mobiliteit, biedt ENERGIES+ aan particulieren en professionals correcte en betrouwbare informatie, zodat ze energiebesparing op een constructieve en rendabele manier kunnen integreren in hun bouwplannen. En dit allemaal onder één dak!

Ontdek de milieuvriendelijke mobiliteit

Voor het tweede jaar op rij zijn ook milieuvriendelijke voertuigen vertegenwoordigd op ENERGIES+. Nu meer dan ooit zijn verplaatsingen een grote uitdaging voor onze samenleving. Het begrip milieuvriendelijke of duurzame mobiliteit is eerder recent en ontstond na de energie- en biodiversiteitcrisissen en in de nasleep van de bedenkingen omtrent duurzame ontwikkeling. Het omvat de creatie, de uitwerking en het beheer van meer veilige en minder energieverslindende transportmiddelen. Verschillende grote autoconstructeurs gingen de uitdaging aan om milieuvriendelijke voertuigen aan te bieden aan hun klanten… Net zoals vorig jaar zijn zij ook nu weer aanwezig op het salon ENERGIES+. Bezoekers met interesse voor duurzame transportmiddelen kunnen ze er bewonderen en ze zelfs testen.

En om het concept van milieuvriendelijke mobiliteit extra kracht bij te zetten, kan het salon ENERGIES+ ook via het openbaar vervoer bezocht worden. De organisatoren voorzien immers een shuttledienst van en naar de treinstations van Marloie en Marche-en-Famenne.

Presentaties voor particulieren en professionals

Elke dag van het salon is het mogelijk om presentaties (lijst binnenkort beschikbaar) van verschillende sprekers bij te wonen over energiebesparing, duurzaam bouwen, milieuvriendelijke mobiliteit en wetgeving. De presentaties zullen een afwisseling bieden tussen theorie en praktijk en zijn toegankelijk voor zowel particulieren als professionals. Dankzij deze debatten en conferenties wordt er kennis uitgewisseld en antwoord geboden op vragen, zorgen en twijfels betreffende technische problemen.

Perrine Gracz, organisatrice van het salon ENERGIES+ besluit: “De combinatie van ecologie, economie en samenleving vormt de basis van een duurzame ontwikkeling die ervoor zorgt dat we voorzien in onze huidige behoeftes zonder daarbij die van toekomstige generaties op de helling te zetten. Het gaat niet louter om het rationeel omspringen met energie, maar ook om het gebruik van bouwtechnieken die betaalbaar zijn en die een impact hebben op de energiefacturen tijdens de komende jaren. Ecologie en economie zijn in de huidige wereldwijde context meer dan ooit tevoren met elkaar verbonden.”

PRAKTISCHE INFORMATIE SALON ENERGIES+

Datum: van 15 tot 17 november 2013
Openingsuren: Vrijdag 15 van 10u00 tot 20u00
                         Zaterdag 16 van 10u00 tot 19u00
                         Zondag 17 van 10u00 tot 19u00
Adres:  Wallonie Expo – Rue des deux Provinces 1 - 6900 Marche-en-Famenne
Tarief:  € 10 (geldig voor 3 dagen) -18 jaar: gratis
Parking: gratis
              gratis shuttledienst van en naar de treinstations van Marche-en-Famenne en Marloie

Voor extra informatie kunt u terecht op de site van ENERGIES+: http://www.energiesplus.be
Om in te schrijven op de newsletter: http://www.energiesplus.be/newsletter
Voor het reserveren van toegangskaarten: http://www.energiesplus.be/guestcode
Om in te schrijven voor de presentaties: http://www.energiesplus.be/conferences