Saxo Bank: macro-economische vooruitzichten voor derde kwartaal en een balans na 7 maanden van de 5 aandelen in de kijker voor 2013

Dinsdag 20 augustus 2013 —

Saxo Bank, specialist in online trading en beleggingen, publiceerde haar macro-economische vooruitzichten voor het derde kwartaal. Het tweede kwartaal stond in het teken van een zwakke wereldwijde economische groei die hoofdzakelijk getrokken werd door ‘s werelds grootste markten, de VS en China. In het komende kwartaal voorziet de bank maar een kleine verbetering in de economische groei, maar wel één die voldoende is om centrale banken en overheden de ruimte te geven om plannen te maken voor de toekomst.

De analisten van Saxo Bank verwachten voor dit jaar een wereldwijde economische groei van 2%, die min of meer overeenstemt met de 2,1% die vorig jaar opgetekend werd. De vooruitzichten voor 2014 zijn echter beter, met een groei die zou stijgen tot 2,7%.

V.S.

Saxo Bank waardeert dat de arbeidsmarkt in de VS standhield tijdens het tweede kwartaal, maar is van mening dat dit niet voldoende is om de effecten van de fiscale druk op de Amerikaanse economie te overwinnen. De bank verwacht dan ook dat de fiscale druk tijdens de tweede helft van het jaar zal blijven doorwegen met een lage groei tot gevolg. Saxo Bank heeft dan ook haar verwachtingen betreffende het BNP van de VS verlaagd tot 1,6%, wat lager is dan de algemeen aangenomen 1,8% en zelfs ver onder de 2,2% die in 2012 opgetekend werd.

Ondanks dit weinig geruststellende vooruitzicht, voorspellen de analisten dat de Amerikaanse economie volgend jaar sterker zal groeien wanneer de fiscale druk zal uitdoven en het begrotingstekort verder zal slinken. De heropleving van de immobiliënmarkt zal direct blijven bijdragen tot dit herstel van de economie dankzij investeringen in woonhuizen. Dit moet het mogelijk maken om negatief kapitaal naar boven te halen en de koopkracht te verhogen.

 

China

De Chinese economie vertraagde in 2013 door een daling van de buitenlandse handel en een lager aantal fiscale stimuli dan verwacht. De groei vertraagde tot 1,7% in het tweede kwartaal, maar Saxo Bank is van mening dat de groei in het derde kwartaal hoger zal liggen, vooral als de groei in de Eurozone verbetert.

De analisten verwachten niet dat Chinese overheid alsnog grootschalige fiscale stimuli in het leven zal roepen. Toch zijn ze van mening dat een aantal kleine initiatieven zal worden gelanceerd, waardoor de groei redelijk hoog zal blijven in 2013 (7,3%) en in 2014 (7,8%). Deze resultaten liggen echter ver onder het niveau van de periode tussen eind 2009 en 2011.

 

Eurozone

De Eurozone kampt nu al bijna twee jaar met een recessie, maar er zijn voortekens dat het einde van de tunnel in zicht is. Het effect van de besparingsmaatregelen ebt weg en de koopkracht van gezinnen staat steeds minder onder druk. De ommekeer zal echter moeizaam verlopen omdat de werkloosheidcijfers hoog blijven en de lonen traag groeien, waardoor de consumptie aan de lage kant blijft. Saxo Bank verwacht dan ook een negatieve groei van 0,8%, groter is dan de daling met 0,5% in 2012.

 

Mads Koefoed, Head of Macro Strategy bij Saxo Bank, zegt: "Zowel de netto export als de investeringen waren de voorbije jaren de motor van de Chinese groei, maar de wereldwijde handel zit momenteel in het slop. Gezien de relatief lage koopkracht van consumenten in Europa en de VS, is er dit jaar weinig kans dat de vraag naar buitenlandse producten zal stijgen. Het lot van de Eurozone is nauw verbonden met de Duitse verkiezingen die tegen het einde van dit kwartaal plaats vinden. Om de kredietmarkt in Europa terug aan te zwengelen moet ook eerst het probleem van de ondergekapitaliseerde Europese banken opgelost worden."

 

Een balans na 7 maanden: de 5 aandelen in de kijker voor 2013 volgens Géraud Missonnier (directeur Saxo Bank Belgium)

 

In januari van dit jaar gaf Géraud Missonnier, Directeur van Saxo Bank Belgium, zijn persoonlijke visie op 2013 en schoof hij 5 aandelen naar voor waarvan hij veel verwachtte in 2013. (Klik hier voor het volledige persbericht van 30 januari 2013) Ruim een half jaar later maakt hij een positieve balans op en hebben 3 van de 5 aandelen hun koersdoel al bereikt.

 

KBC: target op 32,84 €. Objectief gehaald, huidige koers 33,70 €

"Het aandeel van KBC kan al sinds begin dit jaar profiteren van de positieve resultaten binnen de Belgische bankensector en daarnaast ook van de gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkt, om zo zijn hoogste koers sinds 2010 te halen."

 

SOLVAY: target op 125 €. Objectief nog binnen bereik, met een hoogste koers dit jaar van 121 €, huidige koers op 108,50 €

"Het aandeel van Solvay werd afgestraft voor de sterk teleurstellende resultaten van het tweede kwartaal, maar de groep heeft vertrouwen voor de rest van het jaar op basis van zijn orderboekje."

 

TELENET: target op 40 €. Objectief al bereikt in april met een hoogste notering van 42 €, vandaag lichte terugval naar 37,40 €

"Dankzij de mooie stijging van de omzet tijdens het tweede kwartaal 2013, met een stijging van 12% die vooral te danken was aan de stijging van de mobiele activiteiten en vaste diensten, kon de groep Telenet betere resultaten voorleggen dan de analisten hadden verwacht. Het ziet zijn groeiperspectieven dan ook voortduren in de tweede jaarhelft."

 

ILIAD: target op 160 €. Objectief bereikt, huidige koers 176,50 €

"De erg rendabele mobiele activiteit via speerpunt Free Mobile geeft de groep de mogelijkheid om beursrecords te breken. De groeiverwachtingen zitten goed dankzij een toename van de omzet met dubbele cijfers en dankzij het gezonde beleid van de CEO die gewaagde investeringen tijdens de internetboom heeft vermeden."

 

HERMES: target op 290 €. Objectief nog niet bereikt, hoogste koers tot nu toe 283 euro, huidige koers 255,50 €

"Hermès kende een lichte terugval in de maand juni als gevolg van spanningen die de kop op staken toen de groep LVMH de hand wilde leggen op Hermès. Maar het Parijse luxemerk Hermès blijft investeerders aantrekken dankzij haar mogelijkheden om hoge prijzen te zetten en systemen met wachtlijsten."

 

Contacteer ons

Luc Engelbos

Blue Chilli