Saxo Bank publiceert beleggingsvooruitzichten voor tweede kwartaal 2014

Brussel, 4 april 2014 - Saxo Bank, de online multi-asset handels- en beleggingsspecialist, heeft voor de tweede keer haar kwartaalvooruitblik voor 2014 gepubliceerd, met de focus op de vooruitzichten voor Europa.

Vooruitzicht Europa: een Verenigde Staten van Europa?

Na de nodige valse starts zal de Europese economie waarschijnlijk nieuwe uitdagingen het hoofd moeten bieden in het tweede kwartaal, aldus Saxo Bank in haar tweede kwartaalvooruitblik voor 2014. Tegen het eind van het tweede kwartaal zal de Europese Centrale Bank vermoedelijk in toegenomen mate bezorgd zijn over deflatie en het gebrek aan groei en het signaal afgeven voor nieuwe monetaire versoepeling en weer een set ongewone maatregelen.

Bovendien zal Europa met de grootste electorale uitdaging sinds de jaren 1970 worden geconfronteerd, nu de kloof tussen de Europese kiezers en hun pro-EU-politici groter is dan ooit. Na de verkiezingen voor het Europese parlement in mei valt te verwachten dat EU-sceptische partijen een van de grootste blokken zullen vormen in het nieuwe Europese parlement. Als Brussel naar de Europese kiezers luistert, zou dit een beslissend keerpunt kunnen worden voor het falende EU-experiment, zelfs als de politieke status quo vooralsnog vermoedelijk de overhand zal houden.

De economische vooruitzichten voor Spanje, Portugal en Griekenland lijken weliswaar te verbeteren, maar dit is in feite onderdeel van een interne overdracht van problemen van deze ‘Club Med’-landen naar Frankrijk en binnenkort Duitsland, dat waarschijnlijk tegen het eind van het jaar zal flirten met een recessie. Frankrijk en Duitsland zullen vermoedelijk ook hinder ondervinden van een afnemende export, vooral van luxeproducten, aangezien de Aziatische groei afkoelt.

Steen Jakobsen, hoofdeconoom en CIO van Saxo Bank, gaf de volgende toelichting:

“De EU-lidstaten hebben verrassend veel politieke solidariteit aan de dag gelegd in de afgelopen paar jaar van de EU-crisis, maar het electoraat begint zijn geduld te verliezen en EU-sceptische partijen rukken flink op, iets dat de gevestigde partijen moeten erkennen. Daarnaast hebben we het eeuwige probleem dat de EU een volslagen gebrek heeft aan een gezond economisch fundament dat op de lange termijn gericht is. Op dit moment, begin 2014, is de zelfgenoegzaamheid van de EU nog nooit zo groot geweest, terwijl reële politieke en electorale wanorde op het punt staat zich te doen gevoelen.”

Mondiale vooruitzichten: een ‘staat van onzekerheid’

De ‘Fragile Five’ (Zuid-Afrika, Brazilië, India, Indonesië en Turkije), die door de recente uitbreiding met Argentinië, Rusland en Chili zijn uitgegroeid tot de ‘Fragile Eight’, bevinden zich nu in het proces van balansherstel; het tapering-beleid van de Amerikaanse Federal Reserve heeft tot zwakkere valuta’s geleid en een beleidsverkrapping noodzakelijk gemaakt, die de groei zal afknijpen en de structurele onevenwichtigheden zal rechttrekken die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. Deze ‘staat van onzekerheid’ is over het geheel genomen een positieve ontwikkeling, maar omdat te veel landen en economieën tegelijkertijd hetzelfde trachten te bewerkstelligen – devalueren en de export opvoeren –, zal de groei waarschijnlijk structureel en cyclisch afzwakken als gevolg van eerdere kredietexcessen.

Jakobsen: “We waren zo gefocust op het redden van de wereld, de banken en het politieke systeem dat er onvoldoende aandacht was voor investeringen in mensen, opleiding, infrastructuur, innovatie en technologie.”

“Het zullen niet de verkiezingen voor het Europese parlement zijn die de EU maken of breken, maar veeleer de beleidsmakers en hun vertrouwelingen en hun reactie op de groeivertraging en het daarop volgende proces van balansherstel in de wereld.”

Raadpleeg de integrale kwartaalvooruitblik van Saxo Bank voor het volledige artikel van Steen Jakobsen enerzijds en de vooruitzichten voor afzonderlijke beleggingscategorieën anderzijds: https://beta.tradingfloor.com/publications/quarterly-outlook

 

NOOT AAN DE REDACTIES

Steen Jakobsen, Chief Economist van Saxo Bank, komt zijn vooruitzichten voor het tweede kwartaal voorstellen in Brussel op woensdag 9 april. Als bijlage vindt u de uitnodiging met alle details. De presentatie zal in het Engels gebeuren.

Hij is die dag ook beschikbaar voor interviews in de namiddag. Indien u graag een gesprek wenst met de heer Jakobsen, contacteer dan voor 4 april Bruno Van Dam via mail  bruno@bluechilli.be of telefoon 0471 64 42 93.

 

Praktisch:

Locatie: Club van Lotharingen – Poelaertplein 6 – 1000 Brussel.

Datum: woensdag 9 april 2014. Interviews mogelijk tussen  14u30 en 18u30, de presentatie van Steen Jakobsen duurt van 19u00 tot 20u30.

 

Over Saxo Bank Belgium

Opgericht in 1992 door Kim Fournais en Lars Seier Christensen, is Saxo Bank (www.saxobank.com) de specialist in online trading en beleggingen, die haar cliënten de mogelijkheid biedt om hun portefeuille van financiële activa te beheren via SaxoTrader, SaxoWebTrader en SaxoMobileTrader. Als Europese bank sinds 2001 is Saxo Bank vandaag uitgegroeid tot de tweede grootste bank in Denemarken op vlak van beurswaarde en is het wereldleider op gebied van Forex. Saxo Bank telt meer dan 120 White Label Clients, duizenden IB’s (introducing brokers) en honderdduizenden klanten in meer dan 180 landen. Saxo Bank realiseerde in 2011 een nettobankproduct van 475 miljoen € (83 miljoen € nettoresultaat) en voert voor gemiddeld 20 miljard dollar transacties uit per dag. Saxo Bank, waarvan de hoofdzetel zich in Kopenhagen bevindt, heeft vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Spanje, Australië, Japan, China, Italië, Dubai, Tsjechië, Nederland, Rusland en België.

Sinds de start in oktober 2011 is Saxo Bank Belgium ingeschreven bij de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be). Ze stelt particulieren, banken en makelaars in staat om te beleggen in deviezen, FX-opties, Forward FX, CFD’s voor aandelen/indexen/grondstoffen en andere derivaten, via haar online beleggingsplatformen. De beleggingsplatformen zijn beschikbaar rechtstreeks via Saxo Bank of via een netwerk van internationale partners. Saxo Bank Belgium behoort voor 100% toe aan de Deense Saxo Bank. 

Contacteer ons
Over Blue Chilli

Blue Chilli
Rue d'Alost - 7-11 - Aalststraat
1000 Bruxelles/Brussel