Saxo Banks verwachtingen voor Q3: « Wachten op Godot… »

Maandag 26 augustus 2013 — De experten van Saxo Bank verwachten een goed derde kwartaal voor activa en zijn van mening dat het einde van het vlot beschikbare geld in zicht is en er ook een ommekeer komt naar een geleidelijke terugtrekking van de kwantitatieve versoepeling. De “Godot” waar Saxo Bank op wacht is een weksignaal, ofwel de hervormingen die nodig zijn om de wereldwijde economie terug op het goede spoor te brengen.

Tijdens dit kwartaal kan de aandelenmarkt nog verder stijgen dankzij de rugwind van centrale banken en een heleboel goedwillige beleidsmakers die maar al te graag grondige hervormingen uitstellen. Hoewel ze de economie geen deugd doen, zijn de alsmaar stagnerende groeicijfers in de VS en Europa wel ideaal voor continue stijging van de markt voor aandeelvermogens, omdat dit het weksignaal steeds uitstelt.

De analisten van Saxo Bank zijn van mening dat een echte verbetering er enkel kan komen wanneer de KMO’s, die 80% van de economie vertegenwoordigen,  meer mogelijkheden krijgen onder de vorm van kredieten en regelgevingen om te innoveren en jobs te creëren.

Dit trimester vinden ook de cruciale Duitse verkiezingen plaats op 22 september. Enkel na deze verkiezingen zal de Duitse regering duidelijke initiatieven nemen betreffende hun EU-beleid. Europa kampt momenteel met een te groot aantal ondergekapitaliseerde banken en moet dit probleem aanpakken alvorens er opnieuw meer kredieten kunnen worden gegeven.

Saxo Bank verwacht een aanzienlijke vertraging in de EU tijdens het vierde kwartaal, terwijl er heel wat moeilijk controleerbare evenementen aankomen, waaronder: de weigering van Griekenland om de eisen van de Trojka na te komen; de politieke instabiliteit in Portugal; de recessie in Ierland; de afkeer van Italië en Frankrijk voor het doorvoeren van grondige hervormingen en het politieke schandaal in Spanje.

Steen Jacobsen, Chief Economist bij Saxo Bank, licht toe:

Europa kan niet langer zonder hervormingen en zal binnenkort de ogen moeten openen. Het komende kwartaal ziet er goed uit voor activa, maar we denken dat het volgende hoogtepunt in de economische cycli en voor activa er pas tegen 2017 aankomt. Geniet er dus van zolang het duurt.

“Als het begin van het einde van de kwantitatieve versoepeling er dit kwartaal inderdaad aankomt, kan dit betekenen dat we in 2014, wanneer de finale rekening gepresenteerd wordt, afsteven op de laagste rentevoeten ooit.”