Technologie is belangrijkste impuls voor verandering binnen de gezondheidszorg, managers vrezen impact op onderzoek

Vilvoorde, 11 maart 2014 – Managers binnen Europese zorginstellingen (51%) voorspellen dat technologieplatformen gedurende de komende drie jaar de meeste impact zullen hebben op hun bedrijfsmodellen. Ze zijn echter bang voor het doorvoeren van snelle verandering vanwege de technologie zelf en de gevolgen voor medisch onderzoek. De meerderheid (71%) denkt dat hun organisatie de komende drie jaar sneller moet veranderen als ze klaar willen zijn voor de toekomst, 78 % voelt de druk om te veranderen. De bevindingen komen uit een nieuw onderzoek genaamd The Challenge of Speed, dat is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en is gesponsord door Ricoh. Respondenten uit de gezondheidszorg waren ziekenhuismedewerkers, producenten van medische apparatuur en farmaceutische producenten.

Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg: “Toonaangevende bedrijven in de gezondheidszorg weten dat ze veel te doen staat en dat hen sneller moeten veranderen. Het eHealth Action Plan van de Europese Commissie beslaat veel terreinen voor verandering, van patiëntenrechten in grensoverschrijdende gezondheidszorg en het bekostigen van geavanceerde R&D, tot het verzekeren dat elektronische registratiesystemen in de gezondheidszorg internationaal verenigbaar zijn. Maar waar beginnen zorginstellingen met het veranderproces? Zorgen ze er eerst voor dat hun R&D veilig wordt gesteld?

Het onderzoek wijst uit dat managers in de gezondheidszorg verdeeld zijn. Op de vraag waar verandering het meest cruciaal is, beoordeelden ze het verbeteren van kernprocessen (34%), het aannemen van nieuw personeel (34%), klantenwerving en -behoud (34%), het optimaliseren van hun supply chain (34 %) en het gebruiken van nieuwe technologie (32%) als even belangrijk.

Op de vraag op welk gebied ze specifiek verwachten in de komende drie jaar de meeste verandering te zien, was het meest gegeven antwoord 'het verbeteren van kernprocessen'. De helft is van mening dat data-analyse de technologie is met de meeste potentie om de gezondheidszorg de komende drie jaar te verbeteren. Dat is veel hoger dan elke andere industrie: 42 % tegen gemiddeld 29 % voor respondenten uit alle sectoren.

Eric Gryson zegt: "Het verbeteren van kernprocessen in de gezondheidszorg is ongetwijfeld het belangrijkste beginpunt. Het is ook zeker dat data-analyses een belangrijke rol zullen spelen in preventieve maatregelen in de gezondheidszorg en R&D in de nabije toekomst. Managers in de gezondheidszorg zullen zich moeten gaan focussen op de digitale transformatie van patiëntenregistratiesystemen, omdat deze erg documentintensief zijn. Daardoor zullen ze sneller toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben, terwijl de vertrouwelijkheid wordt gewaarborgd en er meer tijd vrijkomt voor patiëntenzorg."

In de race om de meer traditionele werkwijzen te moderniseren en de visie van het eHealth Action Plan te realiseren, benadrukken managers in de gezondheidszorg ook dat er twee belangrijke belemmeringen bestaan die ervoor zorgen dat de verandering minder snel plaatsvindt. Het eerste is een gebrek aan een duidelijke business case en het tweede is het gevolg van tijdgebrek bij professionals in de gezondheidszorg. Naast de belemmeringen met betrekking tot snelheid, toont het onderzoek twee extra knelpunten voor het vergroten van de algehele flexibiliteit. De uitdaging van het effectief koppelen van technologieplatformen staat op de eerste plaats, het bestaan van meerdere en potentieel conflicterende initiatieven staat op de tweede plaats.

De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met een enorme uitdaging als het gaat om het versnellen van de voortgang van digitale transformatie. Dit laatste onderzoek laat echter zien dat, terwijl technologieplatformen de meeste impact zullen hebben op bedrijfsmodellen, managers in de gezondheidszorg het erover eens zijn dat de obstakels en knelpunten daar niet liggen.

Eric Gryson stelt: “Het is niet door een gebrek aan investeringen in de juiste technologie dat de gezondheidszorg wordt geremd. Dit onderzoek laat zien dat het de processen achter de technologie zijn, en daarnaast ook de behoefte aan de juiste business case om die processen te optimaliseren. Met de juiste ondersteuning kunnen ze bestaande processen beoordelen en een verbeterplan opstellen. Dat stelt ons in staat om bestaande IT-systemen efficiënter te integreren en de tijdrovende administratieve processen significant terug te brengen. Met deze hernieuwde focus en bespaarde tijd heeft medisch personeel elke dag meer uren om te besteden aan onderzoek en kunnen zij zich richten op het bieden van een excellente zorg.”

Voor meer inzicht in de uitdaging rond snelheid waar organisaties in de gezondheidszorg voor staan, ga naar http://thoughtleadership.ricoh-europe.com/benl/challenge-of-speed/ om het volledige artikel en de infographic te downloaden en de video te bekijken.

 

| Over Ricoh |

Ricoh is een wereldwijd technologiebedrijf, gespecialiseerd in kantoortoestellen, production printing oplossingen, document managementsystemen en IT-diensten. De Ricoh Groep, met hoofdzetel in Tokio, is actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het financiële jaar dat eindigde in maart 2013 boekte Ricoh een wereldwijde omzet van 1.924 miljard yen (ongeveer 20 miljard USD).

De omzet van het bedrijf is in hoofdzaak afkomstig van producten, oplossingen en diensten die de interactie tussen mensen en informatie verbeteren. Ricoh produceert verder ook bekroonde digitale camera’s en gespecialiseerde industriële producten. Het staat bekend voor de kwaliteit van zijn technologie, het uitzonderlijke niveau van zijn klantenservice en zijn initiatieven voor duurzaam ondernemen.

Onder de vlag van de nieuwe baseline, imagine. change. helpt Ricoh bedrijven de manier waarop ze werken te veranderen en de collectieve verbeelding van de medewerkers te benutten.

Voor meer informatie, ga naar www.ricoh.be/pers

 

| Over het onderzoek |

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 461 senior, in Europa gevestigde executives uit een brede reeks industrieën. Hun bedrijven zijn verschillend van grootte. De gemiddelde deelnemer is senior, met 49% C-niveau of hoger en nog eens 23% Senior Vice President’s, ’Vice President's of directeur. Daarnaast heeft de EIU diepgaande interviews gehouden met zakelijke leiders en experts en is een omvangrijk bureau-onderzoek gedaan.

Contacteer ons
Over Blue Chilli Communication

Blue Chilli is een Belgisch #communicatiebureau, gespecialiseerd in #RP, #content & #digital

Blue Chilli Communication
Beeldhouwersstraat, 56
1180 Brussel
België