Verdi, Mozart, Beethoven … Paardenspektakel Cadre Noir de Saumur stelt programma voor 22 & 23 november voor

Dinsdag 12 november 2013 — Brussel, 12 november  2013 – De beroemde Nationale Franse Paardrijschool van Saumur, "Le Cadre Noir", komt naar Brussels Expo voor twee unieke optredens op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2013. Daarbij krijgt het de steun krijgt van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, het Ensemble Orchestral de Bruxelles en het Koor van de Europese Unie. Deze unieke mix van paarden en klassieke muziek zorgt voor een uitmuntend spektakel, opgebouwd uit 16 verschillende taferelen. De organisatoren, Verhulst Events & Partners, hebben zopas het volledige programma bekendgemaakt.

Ieder onderdeel wordt muzikaal ondersteund en van aangepaste belichting voorzien, waardoor de dressuur nog beter tot zijn recht komt. De de 20 ruiters van het Cadre Noir en hun paarden zullen begeleid worden door muzikale meesterwerken. Onder meer de zesde en de negende symfonie van Beethoven, "Aïda" en "La Traviata" van Verdi, maar ook "De barbier van Sevilla" van Rossini staan tijdens deze avonden op het programma. Verder komen ook stukken van de hand van Mozart, Saint-Saëns en Tchajkovski aan bod. De Solisten van de Muziekkapel Koningin, het Ensemble Orchestral de Bruxelles, gedirigeerd door Jacques Vanherenthals, en het Koor van de Europese Unie nemen de uitvoering hiervan voor hun rekening.

16 taferelen

Op de grond of in het zadel, de ruiters van het Cadre Noir bieden het publiek een overzicht van hoe dressuur evolueerde sinds 1815 tot op vandaag. Dat doen ze aan de hand van 16 taferelen, opgebouwd uit alle mogelijke en prestigieuze figuren. De ruiters zelfs vormen de absolute top van de Rijschool uit Saumur. Ze tonen het beste van zichzelf en hun paarden aan de lange teugel, in reprises, hogeschool, carrouselrijden …

Praktische info

Het spektakel gaat door op vrijdag 22 november en zaterdag 23 november in Brussels Expo. Tickets zijn verkrijgbaar via www.sherpa.be.

 

Over Cadre Noir de Saumur

www.cadrenoir.fr

Opgericht in 1815, vlak na de Napoleontische oorlogen, was het Cadre Noir de Saumur in eerste instantie bedoeld als een school om cavaleristen en paarden op te leiden in de oorlogskunsten. Met de intrede van steeds meer mechanische instrumenten in oorlogen en de opkomst van de paardensport als tijdverdrijf, is de rol van de school door de jaren heen geëvolueerd. Frankrijk wilde al zijn kennis over paardrijkunst op één enkele plaats centraliseren en de keuze viel als snel op Saumur. Vandaag is deze site Cultureel Werelderfgoed en de ENE (Ecole Nationale d’Equitation) telt nu een corps van 40 stalmeesters-lesgevers, ieder met een eigen kennis en een culturele dimensie om door te geven. Deze stalmeesters beheersen perfect de dressuur van hun wedstrijdpaarden, en geven mee uitstraling aan de Franse rijschool via hun voorstellingen in het buitenland.

Over de Muziekkapel Koningin Elisabeth

www.cmre.be

De Muziekkapel Koningin Elisabeth werd opgericht in 1939 om jonge talenten te vormen. Sinds 1956 is het een volwaardig opleidingsinstituut en ontvangt het een 15-tal muzikanten in residentie, iedere begeleid door een lesgever van hun keuze. In 2004 werd het project grondig vernieuwd, waardoor het nu op de volgende twee pijlers berust. Enerzijds de opleiding op hoog niveau in 5 disciplines (zang, viool, piano, cello en kamermuziek) en anderzijds is er de culturele integratie. De Muziekkapel Koningin Elizabeth wil zich meten met de beste vormingscentra voor jong muzikaal talent. Daarvoor ontvangt ze jaarlijks een vijftigtal jonge talenten in residentie, en werkt ze samen met elitemuzikanten voor zijn corps van lesgevers.

Over l’Ensemble Orchestral de Bruxelles

www.ensembleorchestraldebruxelles.be

Deze vzw zag het licht in 1994. Het ensemble beantwoordde aan een culturele nood in de regio Brussel-Hoofdstad en Wallonië. Dit jonge en dynamische orkest brengt professionele muzikanten met een ruime orkestervaring samen die, uit bezorgdheid om de kwaliteit van orkestmuziek te blijven behouden, de passie van hun beroep overbrengen op jonge muzikanten die pas afstuderen aan de koninklijke conservatoria van België. Jacques Vanherenthals is de stichter, leider en artistiek directeur. Sinds zijn ontstaan heeft het Ensemble ongeveer 130 keer opgetreden, waarbij zo’n 190 virtuozen de kans kregen om als solist concerten te spelen. Opnames van deze optredens werden gemaakt door geluidsingenieur Yves Ghiot, en zo hebben ze meteen een visitekaartje op hun actief. Vandaag zijn er nog veel aanvragen in behandeling. Onder het peterschap van José Van Dam, die ook erevoorzitter is, is het Ensemble nu een ontmoetingsplek waar het veeleisende beroep van ‘orkestmuzikant’ en het in stand houden van de Europese orkesttraditie wordt voortgezet. Deze mix van generaties binnen het Ensemble stimuleert professionals om zichzelf altijd in vraag te stellen en is voor jonge muzikanten een dynamisch impuls om zich verder te blijven perfectioneren.

Over het Koor van de Europese Unie

www.choeurs-union-europeenne.net

Het Koor van de Europese Gemeenschap ontstaat in 1958 kort na de ondertekening van het Verdrag van Rome. Het Koor bestaat uit een tachtigtal leden komende uit 20 staten en is er trots op model te mogen staan voor de multiculturele Europese maatschappij. Het koor wordt ook geregeld uitgenodigd om op te treden tijdens grote Europese gebeurtenissen zoals in 2004 bij de uitbreiding van de Europese Unie. Het Koor heeft reeds in diverse Europese hoofdsteden opgetreden en dit in samenwerking met grote Europese symfonische orkesten en beroemde solisten. Hierbij werden meesterwerken van zowel oude als hedendaagse componisten vertolkt : Bach, Charpentier, Vivaldi, Haendel, Haydn, Mozart, Cherubini, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann… Buiten de concerten die het Koor zelf jaarlijks organiseert, wordt, sinds enkele jaren, zijn medewerking gevraagd voor concerten met beroemde dirigenten en georganiseerd door het Nationaal Orkest van België, de Munt, de "Cadre Noir de Saumur", de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen…. 

Over Verhulst Events & Partners

www.verhulst.be

60 jaar lang al organiseert evenementenbureau Verhulst Events and Partners de meest uiteenlopende bedrijfsevenementen: van productlanceringen waar niemand kan naast kijken over luxueuze bedrijfsfeesten tot de organisatie van onvergetelijke bedrijfsincentives… en zo veel meer. Evenementenbureau Verhulst Events and Partners beschikt over een uitgebreide catalogus van kant-en-klare bedrijfsevenementen in de culturele, sportieve en talloze andere sectoren. Maar Verhulst Events and Partners organiseert evengoed evenementen die volledig op maat van uw bedrijf of product zijn gesneden.