Wat kunnen we na een bewogen 2022 verwachten van de obligatiemarkt in 2023?
Vanwege het agressieve optreden van de centrale banken, de sterke stijging van de obligatierendementen en een volatiliteit die sinds mensenheugenis ongekend was, zal het obligatiejaar 2022 voor de beleggers zeker de geschiedenis ingaan. Voor diezelfde beleggers belooft 2023 echter onder een beter gesternte te starten. Goldwasser Exchange maakt een stand van zaken op.
Brussel, 3 januari 2023 - In het afgelopen jaar kon worden vastgesteld dat obligaties hun gebruikelijke rol van buffer en veilige haven niet hebben kunnen waarmaken.
De retoriek en het agressieve beleid van de centrale banken die, bereid om alles te doen om de inflatie te beteugelen en de economie af te remmen, het hele jaar door agressief hun beleidsrente hebben verhoogden, stonden in het centrum van de belangstelling.
Als gevolg hiervan zijn de obligatierendementen sterk gestegen, waardoor de obligatiekoersen op de secundaire markt ook automatisch daalden.

Als voorbeeld kunnen we het rendement op de Duitse Bund op tien jaar nemen, de benchmark voor de Europese obligatiemarkt, bedroeg op het einde van het jaar boven 2,30%, tegenover -0,30% een jaar geleden. Dat is een verschil van meer dan 260 basispunten.
De omvang van de rentestijgingen is bovendien zo heftig geweest dat geen enkele activaklasse, met uitzondering van de dollar, in 2022 heeft kunnen presteren. Dat is zonder meer een vrij zeldzaam fenomeen op de financiële markten...
Sommige marktdeelnemers spreken nu over een normalisering op die markten, maar de term "crash" is vanuit wiskundig oogpunt zeker niet misplaatst voor wat we in 2022 beleefden. Een dergelijk schommeling in de koersen op zo'n korte tijd was iets uitzonderlijk zeldzaam.
Ongekend was ook de volatiliteit die op de obligatiemarkt werd waargenomen, met op verschillende dagen schommelingen in de koersen met enkele tientallen basispunten in één en dezelfde sessie. De meeste beleggers hebben zoiets nog nooit meegemaakt.
Eindelijk goed nieuws voor spaarders!
Het goede nieuws voor spaarders is dat de grote stijging van de rentetarieven achter ons ligt, wetende dat de onderliggende factoren die essentieel zijn voor inflatie, zoals problemen in de toeleveringsketens of de stijgende vrachttarieven, stilaan naar de achtergrond aan het verdwijnen zijn. Daarmee zal ook de inflatie geleidelijk in kracht afnemen.
Ook goed nieuws voor de belegger is de zuivering die op de markt heeft plaatsgevonden, maakt het nu mogelijk om een rendement van 4 - 5% te behalen op looptijden die relatief kort zijn in dollar. En dit met emittenten die als risicovrij worden beschouwd.
Als voorbeeld verwijzen we bijvoorbeeld naar de obligatie van Apple met looptijd tot 2025, waarvan het jaarlijkse rendement 4,50% nu bedraagt (verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar en met een hoge kwaliteitsrating AA+ bij Standard & Poor's).
Bovendien wordt deze obligatie, door de daling van de obligatiekoers op de secundaire markt, flink onder pari verhandeld en is ze dus fiscaal voordelig voor de Belgische ingezeten belegger.
Kortom, er zijn verschillende redenen om 2023 vanuit obligatiestandpunt optimistisch tegemoet te treden en om de weging van obligaties in de portefeuille serieus te verhogen.
Hoogtepunten van het jaar
Op de primaire markt hebben veel bedrijven, vooruitlopend op de stijging van hun financieringskosten, de afgelopen maanden haast gemaakt om geld op te halen. Dit vooral in dollar omdat de rente in de VS sterker is gestegen, aangezien de FED een aantal lengtes voorsprong heeft genomen op de ECB.
Onder de nieuwkomers op de markt plaatste Meta Platforms afgelopen augustus zijn eerste lening. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp haalde bij die gelegenheid 10 miljard dollar op, verdeeld over vier obligaties met looptijden variërend van 5 tot 40 jaar en met coupons variërend van 3,50% tot 4,65%.
Amazon was een andere blikvanger met zijn "Jumbo"-show, waarmee maar liefst 8,25 miljard dollar werd opgehaald.
Andere emittenten uit het voorbije jaar zijn onder meer de wereldwijde staalgigant ArcelorMittal, de Amerikaanse koffiehuisketen Starbucks, de industriegroep Caterpillar, de Amerikaanse consumentenproductengigant Procter & Gamble, de Amerikaanse marktleider op het gebied van woningverbetering Home Depot, die andere specialist in consumentenproducten Colgate-Palmolive,
Op de High Yield-markt haalde het farmaceutische bedrijf Bausch Health een miljard dollar op.
En in euro...
Op de euroschuldmarkt plaatste RCI Banque, de financiële tak van autofabrikant Renault, zijn eerste "groene" lening met een coupon van 4,75% en een looptijd van 5 jaar.
We mogen ook de fabrikant van sportartikelen Adidas, de Europese leider in de verhuur van uitrusting voor de bouw en de industrie Loxam, de suikergroep Tereos of de Stellantis alliantie (ontstaan uit de fusie van Fiat Chrysler Automobiles en Peugeot Citroën) niet vergeten.
Opgemerkt moet worden dat drie Franse bedrijven, in dit geval Carrefour, Pernod Ricard en Teleperformance, van hun kant obligaties van een nieuwe soort hebben uitgegeven, namelijk waarbij het bedrag van de coupon kan evolueren afhankelijk van het al dan niet nakomen door de emittent van de verplichtingen op lange termijn wat betreft duurzaamheid.
Ook het vermelden waard is Volkswagen International Finance gaf eeuwigdurende obligaties uit.
In België bleef het in het jaar 2022 op zijn zachtst gezegd rustig op de primaire markt. Vandemoortele heeft wel 50 miljoen euro opgehaald, terwijl de Belgische staatsobligaties een comeback hebben gemaakt.
Bedoeld voor Belgische spaarders wekten ze echter maar een beperkt enthousiasme, want OLO's verhandeld op de secundaire markt blijken vooralsnog interessanter te zijn.
Over Goldwasser Exchange
Goldwasser Exchange is een beursvennootschap erkend door de Nationale Bank van België. Doorheen drie generaties begeleidt het bedrijf de spaarders en de beleggers in hun zoektocht naar rendement op hun spaargeld. Sinds die beginperiode is het beroep ingrijpend veranderd. Maar de fundamentele waarden die vanaf de oprichting gehanteerd werden gelden nog steeds. Die waarden hebben betrekking op respect, beschikbaarheid, eerlijkheid en strengheid. De klanten van Goldwasser Exchange krijgen de keuze uit een groot aanbod aan obligaties en aandelen, maar ook uit de beste beleggingsfondsen die in het verleden hun sporen hebben verdiend.
Sophie Lambert