Zelf kranten en magazines printen voortaan mogelijk met printkiosk van Ricoh en Meganews

Woensdag 17 juli 2013 — Vilvoorde, 17 juli 2013 – De traditionele krantenstalletjes ondergaan een gedaanteverwisseling. Vandaag is de tijd aangebroken van het concept ‘kiosk op aanvraag’. Het gaat om een volledig vernieuwend concept dat werd uitgewerkt door het Zweedse bedrijf Meganews en dat de mogelijkheid biedt om zelf tijdschriften te printen met behulp van apparatuur van Ricoh. 

Concreet is de Meganews-kiosk een toestel met toegang tot internet dat in real-time meer dan 200 magazines en kranten kan afdrukken. Er zijn amper 2 minuten nodig om een magazine te kopen en af te drukken. Deze oplossing laat zo toe om de kosten van uitgeverijen voor distributie en logistiek te verminderen. Bovendien is het ook milieuvriendelijk, want transportkosten worden vermeden.

De Zweedse journalist en televisiepresentator Adaktusson en zijn broer Hans liggen met hun Zweedse bedrijf Meganews aan de basis van dit concept. Ricoh heeft de technologie geleverd, Sweco stond in voor de software, de kaartenterminal en de schermen. De kiosk zelf werd ontworpen door LA + B.

Volgens een enquête uitgevoerd door onderzoeksinstituut Innventia[1], op vraag van Meganews Magazines, ligt de uitstoot van fossiele gassen tijdens de cyclus van een in een kiosk geprint magazine gemiddeld 60% lager in vergelijking met een titel die op de klassieke manier werd gedrukt en verspreid. Verder blijft 40% van de klassieke gedrukte kranten onverkocht en moet dus worden geretourneerd en vervolgens gerecycleerd. Een aantal grote uitgeverijen uit Zweden werkt daarom mee aan dit project, zoals Bonnie Tidskrifter, Aller Media, Albinson & Sjöberg, LRF Media, IDG, Talentum en Medströms. 

"De aankoop gebeurt via een scherm en wordt betaald met een kredietkaart. Alle handelingen zijn zeer gebruiksvriendelijk en beveiligd", zegt Tommy Segelberg, Operationeel Directeur van de Production Printing Business Group van Ricoh Sweden.

"Dit product is een direct antwoord op de groeiende vraag naar printen op aanvraag. Het gaat om een duidelijk voorbeeld van echte innovatie en we zijn trots dat de technologie van Ricoh bijdraagt aan de productie van magazines van de toekomst", zegt Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg.

In het komende halfjaar zal deze kiosk worden uitgetest in luchthavens, hotels, ziekenhuizen, warenhuizen en commerciële centra overal in Zweden.